FACC do 2025. u Jakovlju planira zapošljavati do 700 radnika

11:07 / 17.06.2022.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS

Riječ je o jednoj od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj

Riječ je o jednoj od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HRT

U poslovnoj zoni Jakovlje nedaleko od Zagreba službeno je otvorena austrijska tvornica aviodijelova za moćne kompanije poput Airbusa i Boeinga. Najveće je to inozemno greenfield ulaganje austrijske tvrtke koja je u većinskom vlasništvu Kineza. Investitori najavljuju dodatna ulaganja i zapošljavanje oko 700 radnika u idućih nekoliko godina.

Helikopterskim vratolomijama austrijskog padobranca poznatog po skoku s ruba svemira otvorena je ova moderna tvornica avioopremet u poslovnoj zoni Jakovlje. Vrijedno austrijsko ulaganje Hrvatska je izborila u konkurenciji osam europskih zemalja.

- Na to je utjecala politička stabilnost i jasan smjer naše zemlje prema eurozoni i Schengenu, kvaliteta tržišta rada i sposobnost i obrazovanost naših ljudi, izvrsna prometna povezanost i to je jako dobra referenca i za druge ulagače, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Austrijskoj tvrtki to je 15. tvornica i najveće greenfield ulaganje izvan matične zemlje.

- Naši su kupci Boeing, Bombardier, Airbus, Rolls-Royce... Ovo je za nas povijesno ulaganje u inozemstvu i Hrvatska nam postaje veoma važna u daljnjem poslovanju, rekao je Robert Machtlinger, direktor FACC-am

U ovoj tvornici trenutno je zaposleno oko 170 naših radnika, neki su bili i na stručnom usavršavanju u Austriji, a investitor najavljuje ukupno zapošljavanje i do 700 radnika.


Austrijska tvrtka u vlasništvu je najveće kineske aviokompanije. Svake sekunde u nebo poleti zrakoplov s njihovom tehnologijom.

- Pokrenuli smo ulaganje u Hrvatsku u izazovno pandemijsko vrijeme. Vjerujemo da je to dobra odluka i da ćemo zajedno graditi svijetlu budućnost, rekao je Pang Zheng, predsjednik Nadzornog odbora FACC-a.

U prvoj fazi Austrijanci ulažu 15 milijuna eura, no planiraju proširiti tvornicu koja je u poslovnu zonu namamila još četiri ulagača, na radost općine koja će time itekako profitirati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!