Trgovci i ugostitelji već dvojno označavaju cijene

14.07.2022.

20:28

Autor: Zvjezdana Heina/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dvojno označavanje cijena

Dvojno označavanje cijena

Foto: Dnevnik / HRT

Početkom iduće godine, u kojoj ćemo obilježiti i desetu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj Uniji, uvođenjem eura postajemo dio zajednice koju čini 340 milijuna ljudi. O nizu prednosti koje donosi euro govorilo se na konferenciji Večernjeg lista u Zagrebu. U ponedjeljak počinje masovna proizvodnja naših kovanica eura, a neki trgovci i ugostitelji već dvojno označavaju cijene.

Naš vodeći trgovac po prihodu pamtit će ovaj povijesni dan. I prije roka počeli su dvojno označavati cijene, u kunama i eurima. Promjenu etiketa završit će do kraja mjeseca u više od 600 prodavaonica.

- Cijeli projekt košta oko 4 milijuna eura i prikazivanje cijena je po zakonski propisanom tečaju. Konzum je počeo najprije na tri testne trgovine, a onda širi na cijelu mrežu kako bi se ljudi mogli prilagoditi na dvojne cijene, rekao je Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe.

Posla imaju i prodavačice u lancu drogerija. Artikala je mnogo, no na sreću vremena ima jer dvojno je iskazivanje cijena obvezno od 5. rujna.

- Primijenjuje se fiksni tečaj konverzije to je zakonodavac predvidio. Očekujemo da će najkasnije do 1. kolovoza u svim prodavaonicama biti iskazane cijene u eurima i kunama, rekao je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću DM-a.

Prilagođavaju se i bankari. Od prvoga siječnja na svim će se bankomati uredno moći podignuti euri. Kamatne stope u eurima ostaju fiksne, one varijabilne neznatno će se promijeniti na trošak banaka.

- Ulazak u eurozonu znači srednjoročno i dugoročno snižavanje kamatnih stopa u odnosu na zemlje koje imaju svoje valute i ono što je još važnije za građane je valutni rizik koji se ovdje neutralizira, rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

Novčanice eura tiskat će se u inozemstvu, a masovna proizvodnja kovanica počinje za nekoliko dana.

- Morat ćemo radit tri smjene 24 sata dnevno, sa novim mašinama i knap smo da otkovamo sve. To je kao da uzmete 17 najvećih ZET-ovih tramvaja i napunite ih kovanicama. To je za nas velik logistički izazov gdje ih pohraniti, no našli smo riješenje sa hrvatskom vojskom, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

U ovo nemirno vrijeme eurozona je, smatra premijer, mirna luka u kojoj bi Hrvatska trebala profitirati.

- Mi moramo ići dalje da rastemo, a istodobno inteligentnim mjerama napraviti situaciju u kojima ćemo poreznim reformama i subvencijama voditi računa da građani i poduzetnici mogu i ovu krizu prebroditi, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Naši akademici, zanimljivo, tvrde da je euro osma valuta u dugoj povijesti Akademije koja svjedoči nizu državnih tvorevina na ovom prostoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!