Turizam kao glavni pokretač oporavka gospodarstva nakon krize

08.10.2021.

14:04

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Konferencija "Turizam 365"

Konferencija "Turizam 365"

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministri u čijim je resorima turizam i eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva iz turističkog sektora u Tuheljskim su se Toplicama okupili na konferenciji Turizam 365. Najviše se govorilo o planovima za budućnost, u kojemu se upravo turizam vidi kao jedan od glavnih pokretača oporavka gospodarstva nakon koronakrize.

Ni kišno vrijeme nije poremetilo planove gostima koji se odmaraju u Termama Tuhelj. U mjesecu hrvatskog turizma svoju priliku za povoljniji odmor koriste domaći gosti.

- Najviše radi djeteta, ona se jako razveselila bazenu. Bilo je dosta obitelji s djecom, nije htjela izlaziti iz bazena cijeli dan, kaže Bruna Kristić iz Splita.


Ovdje se bez obzira na pandemiju radi cijelu godinu.

- Kad gledamo da smo za usporedbu u matičnoj firmi u Sloveniji prva četiri mjeseca svi hotelijeri bili totalno zatvoreni, a u Hrvatskoj smo mogli raditi da smo došli na 86 posto prihoda u usporedbi sa 2019., kaže Vasja Čertnik, direktor Termi Tuhelj.

Tuhelj je danas bio i domaćin turističkim djelatnicima iz Hrvatske i svijeta koji su razgovarali o cjelogodišnjem i održivom turizmu za vrijeme i nakon koronakrize.

- Ulagat ćemo i dalje u edukaciju, otvaramo 400 novih radnih mjesta za stalno, radit ćemo na tome da ljudi mogu stvarno planirati i razvijati svoje karijere u turizmu, kazala je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica korporativnog razvoja, Valamar Riviera.

- Tržišta se bude apsolutno. Bude se partneri i već iduću godinu koncepcijski i planski postavljamo na potpuno drugačijim osnovama i vjerujemo da će se dogoditi u pravom smislu riječi povrat onog dijela organiziranog turizma koji nije samo bitan putničkim agancijama, smatra Kristian Šustar, iz putničke agencije Uniline.

Svoj pogled na turizam i krizu dali su hrvatski i slovenski premijer.

- Uspjeli sve manje više ostaviti na nogama, ostvariti ovu sezonu koja je i sada, ja se nadam ipak razumu i razboritosti ljudi, što većim cijepljenjem i smanjivanjem zaraze, doći u jednu okolnost u kojoj ćemo već tu 2022. turističku sezonu pripremati, ne na način da mi sad budemo bolji nego konkurenti na Mediteranu, nego da se borimo kao što će se svi drugi boriti, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Logično je očekivati da će turizam za obje države biti bolji sljedeće godine, a zajedničkom suradnjom možemo omogućiti da turistički kapaciteti budu puni cijele godine, rekao je Janez Janša, slovenski premijer.

Osim premijera o zajedničkoj europskoj strategiji oporavka turizma razgovarali su i ministri iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske i Mađarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!