Velike gužve u zračnim lukama, gosti traže kvalitetu i sigurnost

10.07.2021.

16:24

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Broj turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj približava se 700 tisuća. Nakon Istre, najviše ih je na Kvarneru, oko 125 tisuća, što je već gotovo 80% u odnosu na rekordnu 2019. Po broju gostiju prednjači otok Krk. HRT-ova reporterka Elvira Dizdarević kazala je za Dnevnik HRT-a kako u ovom trenutku turistička sezona ide odlično, na otoku Krku je oko 49 tisuća gostiju. 

Najviše je Nijemaca, Slovenaca, a Talijani su za sada izostali zbog epidemioloških mjera u njihovoj zemlji. Tu su i gosti s nekih novih tržišta, primjerice iz Poljske, Slovačke, Češke, a veći je broj i domaćih gostiju.

Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz. No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku.

Ako dođe četvrti val i odemo na crvenu listu mogao bi se dogoditi prošlogodišnji scenarij kada je sezona preuranjeno završila.

Pandemija je promijenila i percepciju turizma odnosno viđenje turizma, gosti traže kvalitetu i sigurnost.

Najveća popunjenost je u objektima s pet zvjezdica, i u obiteljskim kućama s bazenima i kampovima. 


U Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prvi pravi turistički dan s više od deset slijetanja i polijetanja zrakoplova. Rijeka i Kvarner ovoga su ljeta povezani s dvadeset destinacija koje pokriva devet avioprijevoznika. Najviše je letova za glavne njemačke gradove, što je važno zbog njihove povezanosti sa zračnim lukama diljem svijeta. Tijekom poslijepodneva na Krk će sletjeti i zrakoplovi iz baltičkih zemalja i Poljske. 

HRT-ov reporter Stanko Čulina za Regionalni dnevnik kazao je da će danas u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku desetak zrakoplova uzletjeti i sletjeti s te zračne luke. Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić rekao je kako očekuje da će ovogodišnja turistička sezona u toj zračnoj luci biti četrdesetak posto od 2019. godine.

Dodao je kako je Rijeka povezana zrakoplovnim linijama s devedesetak destinacija što u domaćem, a što u međunarodnom transportu, te broji devet redovitih avioprijevoznika.

Zračna luka Rijeka najviše se oslanja na aviokompanije koje dolaze iz Njemačke, za sada su to dvije.

- Poljsko tržište nam se iznimno otvara ove godine, poručio je Palalić.

U poslijepodnevnim i večernjim satima doći će drugi val zrakoplova u Zračnu luku Rijeka, uglavnom iz Njemačke i Poljske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!