Urod kupina, unatoč suši - odličan!

20.08.2022.

16:50

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Urod kupina - odličan!

Urod kupina - odličan!

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije 40-ak godina kupine bez trnja postale su u Hrvatskoj pravi hit i počele se širiti ne samo po vrtovima, već i na većim plantažama. I bjelovarska obitelj Pavlović kupine uzgaja dva desetljeća, a od 2006. u ekološkoj proizvodnji. Urod je, kažu, unatoč suši - odličan.

Ni vrelo sunce ni dva mjeseca bez prave kiše nisu naštetili kupinama pa obitelj Pavlović očekuje rekordan urod.

- Ljudi kažu da ako nemate navodnjavanje neće ništa biti, a mi beremo redovito, puno, preko 400 kila po turi, prije dvije berbe smo preko 800 kila nabrali. Znači ova bi godina mogla biti rekordna, kaže Marijan Pavlović iz Bjelovara.

- Kupini odgovara kad ima puno sunca, ona ima duboko korijenje pa si pronađe vodu. Bit će dobra berba, smatra Zoran Pavlović iz Bjelovara.

S beračima nema problema. Riječ je o robini i prijateljima koji svakoga vikenda redovito dolaze u berbu.

Kupine u Hrvatskoj uzgaja oko 230 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na oko 90 hektara. Nekad je ovo voće bilo simbol zapuštenosti zemljišta i trnja, no danas su poneki u njemu pronašli isplativu kulturu koja često završi na tržištu prerađena u sokove, vino, pekmeze, džemove i druge proizvode. Ovdje je riječ o ekološkom nasadu koji daji izvrstan prinos.

Najveći dio obitelj Pavlović preradit će u ekološko kupinovo vino koje kupci već prepoznaju, a osim na kućnom pragu ova ga obitelj najviše prodaje na sajmovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!