Uzgoj ovaca romanovske pasmine - sve na farmi unaprijed je prodano

28.06.2021.

16:50

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uzgoj ovaca

Uzgoj ovaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji stalno raste broj ovaca pa je ona postala vodeća među kontitentalnim županijama u tom uzgoju. Najveći broj uzgajivača bavi se proizvodnjom mlijeka i mesa, no obitelj Čikvar iz Velike Barne pokraj Grubišnoga Polja odlučila se za uzgoj raspolodnih ovaca romanovske pasmine. Sve uzgojeno unaprijed je prodano.


Romanovsku su pasminu odabrali jer je među najplodonosnijima na svijetu, a ključna je bila odluka da se bave samo čistokrvnim uzgojem.

- Izrazito produktivna ovca. Znači velika plodnost tih ovaca, a to se dobilo genetikom i hranom, imamo prosjek 5 do 8 janjaca po ovci što je izrazito dobro, rekao je Dražen Čikvar, iz Velike Barne.

Sve na ovoj farmi unaprijed je prodano, što dovoljno govori o potražnji.

- Pokazalo se i dobrim što država iz fondova daje ljudima sredstva za kupnju ovaca koji kreću u matična stada. Znači novi uzgajivači ili stari uzgajivači koji proširuju stada. Mi smo to uspjeli odraditi i prodali smo sve, čak se unaprijed naručuje i čeka, kaže Čikvar.

Ovakav uzgoj za reprodukciju zahtijeva i veći uzgojni prostor jer svaka linija mora biti posebno odvojena. A da su doista pazili na uzgoj, svjedoče i nagrade koje su dobili na sajmovima.

- Imamo dosta nagrada. Imamo pet krvnih linija - znači to je Romi, Ramon, Rebel, Romulus i Ruslan i sada mislimo uvesti jednu novu liniju koja nije u srodstvu s našim ovcama, to je linija Rekrut. I nadamo se još više i bolje što se tiče nagrada, kaže Katarina Čikvar.

Pandemija im je zaustavila izvoz, no imaju dovoljno i domaćih kupaca. Počeli su s osam ovaca, a danas ih imaju oko 220 i kažu, tu će zasad stati. To je broj o kojemu se mogu brinuti, a svako povećanje zahtijevalo bi zbog specifičnosti uzgoja i proširenje ne samo zemljišta, nego i cijele farme.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!