Valpovo - mali grad velike povijesti, ali i velikih planova

07.12.2021.

16:52

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Nikola Čolić

Nikola Čolić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Valpovo slavi dan grada. Mali je to gradić velike povijesti, ali i velikih planova za budućnost. Najvažniji su oni u segmentu gospodarstva u kojemu je dogodine u planu završetak Zone malog gospodarstva 2 u kojoj bi posao trebalo pronaći 200 ljudi.

Prije šest mjeseci Nikola Čolić u valpovačkom je poduzetničkom inkubatoru pokrenuo tvrtku za proizvodnju elektroopreme.  


- Prostor je dvije godine besplatan, nema najma, samo režije se plaćaju, a onda još se može koristiti tri godine pod nekim uvjetima. Ovaj prostor je odličan, kaže Čolić.


Inkubator ima petero stanara i 25 zaposlenih. Mjesta više nema pa će u iduće dvije godine biti izgrađene još dvije zgrade. 


- Jedna se zove nova zgrada valpovačkog poduzetničkog centra, koju radimo u suradnji s Fakultetom elektrotehnike iz Osijeka, gdje će se nalaziti laboratorij za ispitivanje električnih vozila i proizvodni pogoni, dok će druga zgrada biti Agropark, u sklopu koje će biti zelena tržnica, kaže Vanja Miličević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra. 

 

Pri završetku je i Zona malog gospodarstva 2, a Valpovčani će iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiti i novi gradski trg vrijedan 16,5 milijuna kuna. 

 

- Radi se obnovi središnjeg gradskog trga uz koji ćemo obnoviti župnu crkvu, izgraditi memorijalni centar našem najpoznatijem Valpovčaninu Matiji Petru Katančiću, koji je bio jedan od najučenijih Slavonaca, i izgraditi interpretacijsko-edukacijski centar u staroj gradskoj vijećnici, kaže gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.  


Zbog obnove grada i ulaganja u gospodarstvo život je u Valpovu, kažu njegovi stanovnici, sve ugodniji: 


- Zadovoljna sam, sretna sam što se obnavlja grad...


- Koliko i sami vidite, radi se po cijelom Valpovu, neka se samo tako nastavi, što više projekata, što više novih radnih mjesta.

 

- Super, sve lijepo napreduje, radujemo se da bude nam ljepše Valpovo, svi ćemo biti zadovoljniji. 


Zadovoljni mogu biti i poduzetnici kojima je u posljednje tri godine isplaćeno 1,8 milijuna kuna bespovratnih potpora te 1,1 milijun kuna za poljoprivrednike s područja grada Valpova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!