VEPAR - projekt preventivnih mjera od poplava

21:26 / 26.07.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Obrana od poplava

Obrana od poplava

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je uz Češku i Mađarsku u Europi najizloženija klimatskim promjenama. Rizici od katastrofalnih poplava nastoje se smanjiti nizom projekata koje sufinancira Europska unija. Najnoviji projekt preventivnih mjera pod nazivom VEPAR predstavljen je u Hrvatskim vodama.

Strašne poplave i bujice koje su poharale Gunju, Karlovac i nedavno Požegu, ne bi se smjele više ponoviti, uvjeravaju u Hrvatskim vodama. U obranu od poplava ulažu, kažu, najviše novca do sada.

- U Ogulinu se radi retencija, u Karlovcu radimo na obnovi nasipa na području stradalom županjske Posavine, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Odnosno, više od 170 kilometara rekonstrukcije, projekt vrijedan 370 milijuna kuna, naglasio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Ulagati treba jer smo u Europi prepoznati kao jedna od najugroženijih zemalja uslijed klimatskih promjena.

- U Hrvatskoj je 67 posto stanovništva pod odgovarajućim mjerama zaštite od poplava, do kraja 2023. planiramo taj postotak dići na 77 posto, naglasio je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Modernizirat će se i oko 600 vodomjernih postaja te nabaviti tzv. boks-barijere. Tu je i novi projekt VEPAR vrijedan 250 milijuna kuna za unapređenje negrađevinskih mjera. I to nije sve.

- Ukupno za sve rizike od klimatskih promjena ugovorena vrijednost projekata je milijarda i 400 milijuna kuna. Slijedom sve većih rizika od poplava, požara i potresa predvidjeli smo i dodatna sredstva iz Europske Unije, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Globalno zatopljenje i ekstremne kiše učestalo prijete pa na boljoj prevenciji radi i naša meteorološka služba.

- Radimo još dva velika strukturna projekta modernizacije meteorološke mreže postaja isto tako i projekt modernizacije i unapređenje mreže za jačanje kvalitete zraka, istaknula je Branka Ivančan Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenske nepogode ne mogu se izbjeći, no bolji sustav zaštite mora biti naš prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!