Za litru ekstradjevičanskog maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep

10.10.2022.

08:05

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Za litru maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep

Za litru maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč nezapamćenoj suši, velika su očekivanja istarskih maslinara. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovješćuju proizvod svjetske klase. No za litru ekstradjevičanskog maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos.

U maslinike na jugu Istre ušli su prvi berači. Plodovi se sa stabala skidaju s pomoću ručnih tresača.

- Lijepo je. Maslina ima. Lijepo nam je raditi, imamo lijepo vrijeme. Uživamo u tome, rekla je beračica Marija Cetina.

Nezapamćena suša nije smanjila urod, a plodu su pomogle i nedavne kiše. Kada je riječ o urodu, očekuje se prosječna godina.

- Beremo s deset tresača. Tako da dnevno poberemo tonu i pol. Kada krene strojna berba, tada se to penje na četiri, pet, pa čak i do šest tona dnevno, naglasio je agronom Armando Miljan.

U nasadima obitelj Chiavalon ubire se rošinjola - autohtona sorta koja posljednjih godina prva dozrijeva. No zrioba je neujednačena.

- Dobro je što su na nekime lokacijama masline već zrele i dobre za berbu, neke su potpuno zelene, jer su tijekom suše bile pogođene nestašicom vode i malo su zaostale u fenofazi, istaknuo je maslinar iz Vodnjana Sandi Chiavalon

I uljare su otvorile svoja vrata. Maslinari nose prve plodovena preradu.

- Lani ih je bilo malo, ništa. Ovo ljeto je duplo više nego lani, kazao je Zlatko Ivančić, Vodnjan.

Ulja će biti dovoljno, a njegova kvaliteta prvorazredna.

- Jako su aromatična ulja. Polifenoli su visoki, što govori da je ovo zdrav proizvod, a ne samo začin, dodao je Chiavalon.

Zbog rasta cijena energenata, i cijene maslinova ulja lete u nebo.

- Sad je litra flaširanog ulja 180 kuna. Znači maksimalno bi moglo doći na dvjesto. To govorim otprilike, jer nikad nismo sigurni što donosi sutra, poručio je Livio Belci, maslinar, Vodnjan.

No plasman vrhunskog ulja ne bi trebao biti problem.

- Naša proizvodnja je oko trideset tisuća litara ulja kako koje godine to je neki prosjek. A sve se proda. Otprilike u kolovozu ostanemo bez, rekao je direktor Agroprodukta, Vodnjan Aleksandar Bašić Palković.

Kupci dolaze iz cijele Europe. No poskupljenje maslinova ulja moglo bi negativno utjecati na potrošnju kod domaćih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!