Zbog neviđene inflacije i energetske krize sve je teže poslovati u plusu

27.10.2022.

12:52

Autor: Zvjezdana Heina/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zbog neviđene inflacije i energetske krize sve je teže poslovati u plusu

Zbog neviđene inflacije i energetske krize sve je teže poslovati u plusu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Poduzetnici u Zagrebu, Splitu i Osijeku ostvaruju najveću neto dobit u Hrvatskoj, no zbog neviđene inflacije i energetske krize sve je teže poslovati u plusu. Zabrinutost i strah od recesije jača od Amerike do eurozone, ali moguću recesiju u Hrvatskoj analitičari očekuju tek iduće godine.

Teško je poslovati i opstati u ovo izazovno vrijeme, no naše se tvrtke snalaze kako znaju i umiju.

- Stalno radimo na novim tržištima, na razvoju novih proizvoda, okrećemo se EU, registriramo proizvode u Kini, spremamo se za Ameriku tako da ovisnost o Rusiji i Ukrajini smanjimo i diverzificiramo poslove, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

I naš proizvođač papirne konfekcije u krizi raste pa će uskoro biti prva hrvatska tvrtka koja u dalekom Japanu otvara tvornicu. Kako bi smanjili troškove energije - kreću u novi projekt.

- Mi smo trenutno u dobavi solarnih panela gdje bi skoro 70 posto naše proizvodnje električne energije koju trošimo proizvodili na krovu i vjerujem da bi to završili do 1.11. tako da će nam ovaj energetski udar bez obzira na vladine mjere koje su dobrodošle biti puno manji, istaknuo je Krunoslav Kišak, direktor Delt papira.

Zbog nestašice energenata i galopirajuće inflacije tvrtke računaju na neizvjesnost i oprez.

- U četvrtom kvartalu ne očekujemo dramatične padove niti nagovještaj recesije. Neće biti velikih investicija, nismo pesimistični, nismo previše optimistični, nastojimo biti realni za sljedeću godinu i nastojimo reći ljudima budite hrabri i pazite gdje investirate, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Na neizvjesnu zimu upozorava i guverner.

- Izazovi ove zime vezani su uz energetsku krizu, hoćemo li imati potpunu obustavu plina iz Rusije ili nećemo, o tome će ovisiti ekonomska kretanja i mogućnost da europsko, pa i hrvatsko gospodarstvo, eventualno uđe u recesiju, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Njemačka i Italija naši vodeći trgovinski partneri već klize u recesiju pa je val prosvjeda već zahvatio pojedine europske zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!