16:53 / 12.02.2021.

Autor: Dnenvik/HRT/IMS/Hina/D.D.

Bašić i Stipić iz afere Vjetroelektrane, u zagrebačkom zatvoru

Bašić i Stipić u zagrebačkom Remetincu, arhivska snimka

Bašić i Stipić u zagrebačkom Remetincu, arhivska snimka

Foto: Dnevnik / HRT

Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su pred istragom za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi "Vjetroelektrane" pobjegli u BiH izručeni su Hrvatskoj i nalaze se u zatvoru u Remetincu, a u MUP-u kažu da provjeravaju kako su prešli granicu, jer ih nema u evidenciji.

Bašić i Stipić već su podnijeli prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora o čemu će sudac istrage odlučivati u utorak 16. veljače, dodao je glasnogovornik suda koji nema informacije gdje su i na koji način, s obzirom na epidemiološke mjere, ušli u Hrvatsku iz BiH gdje su pobjegli pred istragom Uskoka.

- Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu, odgovorio je MUP.

Tjeralicu za Bašićem i Stipićem, koji imaju dvojno državljanstvo, Hrvatska je raspisala krajem svibnja prošle godine nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev Uskoka, odredio istražni zatvor dijelu uhićenih u aferi Vjetroelektrane.

Među zatvorenima je bila i prvoosumnjičena bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina, Josipa Rimac, kojoj su Bašić, kao vlasnik posuške tvrtke "Lager" i izvršni direktor u toj tvrtki Stipić, navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Presuda kojom je dopušteno izručenje u Bašićevu slučaju Sud BiH donio je još u studenome prošle godine, a u Stipićevu u prosincu 2020.

Njih dvojica sada su jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

Njihove odvjetnice danas nisu željele davati izjave, ali Bašićeva odvjetnica Jadranka Sloković u telefonskom nam je razgovoru rekla da su ona i njezina kolegica koja brani Dragana Stipića načelno znale da će se predati, ali ne i kada, gdje i kako.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Bašića i Stipića očekuje ispitivanje pred Uskokovim istražiteljima, a istraga bi trebala biti dovršena do sredine godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!