10:48 / 10.02.2021.

Autor: HRT

Stožer: 14 osoba preminulo, 577 novih slučajeva zaraze

Konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite

Konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite

Foto: HTV / HRT

U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novozaraženih virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Na bolničkom je liječenju 1055 pacijenata, od kojih su 92 na respiratoru. Preminulo je 14 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su evidentirane 236 333 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5238 preminulo. Ukupno se oporavilo 228 499 osoba, od toga 296 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 12 762 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 244 515 osoba, od toga 6829 u posljednja 24 sata, rečeno je u uvodnom dijelu konferencije za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite. 


Kaić: Među boljim smo zemljama u EU-u


Epidemiolog Bernard Kaić dao je uvid u aktualnu epidemiološku situaciju. Rekao je da nam brojevi padaju iz tjedna u tjedan. 


- Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan, kada je bilo 70 novootkrivenih. Uz oscilacije pada i udio pozitivnih među testiranima, ali to su i dalje mnogo veći brojevi u odnosu na proljeće. Naša je 14-dnevna incidencija 146 na 100.000. (...) Među zemljama smo s boljom incidencijom, samo 4 imaju nižu incidenciju, rekao je. 


Kad je riječ o županija, dodao je da Istarska ima najnižu incidenciju, a Splitsko-dalmatinska najvišu. 


- Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino, što odgovara omjeru količina upotrijebljenog cjepiva (...) Nuspojave su očekivane, imamo 129 alergijskih, sve su prošle bez ikakvih posljedica, rekao je Kaić. 


Markotić: Ima još 8 zaraženih britanskim sojem koronavirusa 


Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", govorila je o potvrđenom britanskom soju virusa u Hrvatskoj. Rekla je da su joj iz HZJZ-a javili da imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. 


- Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se znatan broj novooboljelih, to je dobro, dodala je. 


Markotić je rekla da je jučer preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka u ECDC, gdje je Klinika priložila 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu. 


- Ovo što smo našli nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka, dodala je. 


Naglasila je da je dobro što nema znatnijeg povećanja broja oboljelih koje bi se moglo dovesti u vezu s tim  novim sojem, no i dalje trebamo biti veoma oprezni i poštovati epidemiološke mjere. 


Kaić je govorio o osam pozitivnih. Rekao je da su oni iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije. Sada se, dodao je, prikupljaju podaci, a uzorci su uzeti u drugoj polovini siječnja, što znači da je već tada nova varijanta bila u populaciji. 


Beroš: Cijela je Europa na oprezu 


Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je važno najprije detektirati postojanje novog virusa i adekvatno epidemiološki odgovoriti. 


- Pojava te nove varijante je određena prijetnja, vidjet ćemo kolika, ali cijela je Europa na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje pridržavanjem epidemioloških mjera. Naš dosadašnji oprez stvorio je dobru bazu, temelj i start za novu borbu, rekao je Beroš. 


Beroš je zatim govorio o cijepljenju i cjepivima. 


- Kada je riječ o cijepljenju, počelo je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, a nastavlja se Pfizerovim i Moderninim. Na taj ćemo način ući u drugu fazu kada (...) dolaze na red stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Sva tri cjepiva koja su u uporabi u RH nemaju dobnih ograničenja i gotovo sto posto sprečavaju pojavu najtežih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, rekao je.

Nada se da građani neće odbaciti ovu priliku jer imamo na raspolaganju tri vrste cjepiva za koje cijeli svijet smatra da su učinkovita.

Pitanja novinara: o Borasu, protokolu cijepljenja 


Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras jučer se cijepio prije reda. Beroš je rekao da je tražio očitovanje, a cijepljenje prije reda osuđuje. 


- Vlada je donijela plan cijepljenja, njime smo istaknuli solidarnost, a oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Čekat ću odgovor KBC-a Rebro pa ćemo vidjeti o čemu je riječ. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se ono provodi isključivo prema planu cijepljenja, rekao je ministar Beroš. 


Kaić je rekao da ne postoji pisani protokol što raditi s već otvorenim dozama kada se bočica načne. 


- Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo, posebno kada ga nemamo, dodao je. 


Markotić o cijepljenju u Klinici za infektivne bolesti 


- Klinika za infektivne bolesti je visoko specijalizirana ustanova za liječenje i edukaciju i ima elemente prevencije. Ono što smo ponudili u ovoj situaciji jest da svi raspoloživi resursi mogu i trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je puno upita kakve su sve mogućnosti i Klinika je izrazila spremnost da cijepi i izvan sustava prema prioritetima, rekla je Markotić. 


Dodala je da se s time počelo s nekoliko ljudi iz rizičnih skupina, međutim vrlo brzo se pokazalo da neće biti dovoljno cjepiva i to je zaustavljeno dok ga ne bude dovoljno. Traženja su brojna iz različitih zdravstvenih institucija. 


Na pitanje kako je novi soj ušao u Hrvatsku, Markotić je rekla: "Kao i svi drugi - migracijom ljudi." 


- Pokušat ćemo saznati otkud su uvezeni, ali virusi jednostavno migriraju zajedno s ljudima (...), dodala je. 


Markotić je rekla da se migracije ne mogu zaustaviti, nisu se mogle zaustaviti ni u vrijeme kuge, tada se širilo migracijom iz Kine i trebale su godine, a sada treba nekoliko sati da se dođe. 


- Moramo biti svjesni da se ovaj soj brže širi, među nama je i moramo se pridržavati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje kakvo se dogodilo u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu... Cijeli je svijet u strahu od brzog širenja, dodala je. 


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se stanje analizira svakodnevno, pojava novog soja opravdava takav pristup Stožera. 


- Nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa prije nego što su otkrivene, ali cijelo smo vrijeme upozoravali da ta mogućnost postoji (...). Može se očekivati da će toga biti još. Bitno je da se ovaj novi moment shvati ozbiljno, dakle, moramo mu posvetiti pozornost, no to ne znači da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike, moramo pozorno pratiti situaciju u susjednim zemljama. Uzimajući u obzir novu varijantu virusa, zemlje su različito reagirale, dio njih je uveo još čvršće zatvaranje, dodao je. 


Danas će se na Znanstvenom savjetu Vlade, dodao je, o tome razgovarati. Objasnio je da se mora uzeti u obzir i vremenska prognoza, odnosno da se najavljuju vrlo niske temperature. 


- Nova varijanta je, kako se sada čini, prisutna od 20. siječnja. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, nego padaju. Oni možda ne padaju u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. O ovom će se pitanju još mnogo raspravljati kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštititi ljude, a s druge, koja mora biti racionalna i kad je riječ o zaštiti zdravlja i ekonomskoj aktivnosti, naglasio je. 


Beroš je komentirao izjave nekih liječnika da AstraZenecinim cjepivom ne žele cijepiti starije od 65 godina, a osvrnuo se i na slučaj liječnice sa Šolte koja ne želi cijepiti pacijente. 


- Naš stav vezan za AstraZenecu potpuno je jasan. (...) Naš stav je da se tim cjepivom trebaju cijepiti i stariji građani. Ograđujem se od pojedinačnih izjava da nije dobro za starije. Što se tiče slučaja na Šolti, nitko nema pravo spriječiti građane da se cijepe i slučaj je dan Liječničkoj komori na razmatranje, rekao je. 


Božinović nije htio komentirati slučaj sukoba mladića i pravosudnih policajaca u Splitu. Rekao je da to nije pitanje za Stožer civilne zaštite. 


Nalazi pozitivni na novi britanski soj proizašli su iz nasumičnih testiranja koja su se provodila u drugoj polovini siječnja. 


- Od 28 uzetih uzoraka, kod osam je pronađen novi soj, rekla je Markotić, dodavši da se testiranja provode nasumce. 


Zagovarali su, dodala je, princip testiranja čim se primijeti da je netko došao iz inozemstva ili da ima više hospitaliziranih na nekom području ili da ima više zaraženih. 


- Oko dva tjedna treba da se cijeli proces provede kod sekvenciranja i analize tih uzoraka. (...) Eventualno zemlje koje imaju velike pogone, a njih je malo, mogu to u sedam do deset dana obaviti, dodala je Markotić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!