Brži i jeftiniji testovi detektiraju nove sojeve SARS-CoV-2

17.03.2021.

19:06

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Validirani, bržI I jeftiniji testovi

Validirani, bržI I jeftiniji testovi

Foto: HTV / HRT

Britanski soj virusa ušao je u zatvor u Remetincu, a u Hrvatskoj je potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja. I dok se mutirani sojevi sve više i brže šire, dobre vijesti stižu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", doznaje Dnevnik HTV-a. Validirani su testovi koji detektiraju upravo opasne nove sojeve, a višestruko su jeftiniji i brži od sekvenciranja.

– Test traje sat i 15 minuta plus izolacija prije testa, znači za oko sat i 45 minuta mi možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus, objašnjava ing. lab. diag. Matea Kvaternik Celjak, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

- U skoroj budućnosti taj test će moći upotrebljavati sva mjesta koja rade PCR testiranje na novi koronavirus, najavila je prof. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Test je 100 posto pouzdan u slučaju britanskog soja koji je u Hrvatskoj najrašireniji. I dok sekvenciranje stoji više od 1000 kuna, ovaj test samo stotinjak.

- Test je desetak puta jeftiniji nego sekvenciranje, brz je i vidimo da se podudara sa sekvenciranjem. Kod rezultata koji kaže da je u uzorku brazilska nova varijanta ili južnoafrička varijanta mora se dalje testirati i vidjeti sekvenciranjem koja je od te dvije varijante u pitanju, objašnjava prof. Vraneš.

Uzorke treba pomno razvrstati.

- Trenutno primamo oko 1000 uzoraka dnevno. Primjećujemo da je oko 10 posto pozitivnih uzoraka, od toga mutiranih varijanti sve više, na britanski soj virusa otpada oko 50 posto, kaže dr. Tajana Vujnović, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Britanski soj je ušao i u zatvor u Remetincu. Iz ministarstva pravosuđa potvrđuju, zaražen je jedan službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

Brzo otkrivanje uz pomoć RT PCR testa znači i brže zaustavljanje zaraze.

- Ako je rezultat isti dan gotov, možeš promptno djelovati, možeš pojačati epidemiološke mjere, rekla je prof. Vraneš.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u ECDC-u potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja. Riječ je o blažoj inačici koja se još istražuje.

- To je također brazilska varijanta ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost, dodaje prof. Vraneš.

U Nastavnom zavodu doktor Andrija Štampar u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna.

- Ubrzava nam dosta toga, ne trebamo toliko često pipetirati, ulaziti u kut, znači on sve obavlja što smo mi ručno radili, otkriva laboratorijska tehničarka Zrinka Ana Stipčić.

U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!