Budućnost dječjeg centra za translacijsku medicinu neizvjesna, projekt na rubu propasti

26.04.2022.

19:50

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Centar za translacijsku medicinu DB Srebrnjak na rubu je propasti

Centar za translacijsku medicinu DB Srebrnjak na rubu je propasti

Foto: Dnevnik / HRT

Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak na rubu je propasti. Riječ je o jedinom pedijatrijskom translacijskom centru u Europi, financiranom iz europskih fondova s 432 milijuna kuna. Radovi stoje, a realizacija projekta sve je upitnija.

Gradilište prazno strojevi ugašeni. Budućnost dječjeg centra za translacijsku medicinu neizvjesna, projekt na rubu propasti.

- Non stop se podmeće, od mnogih institucija, od mnogih akademskih ekipa, moćnih ljudi, mnogi su bacili oko na ovo bolnicu, na ovaj prostor od deset tisuća kvadrata, mnogi su bacili oko na projekt od šezdeset milijuna eura on iznosi toliko, to je najveći projekt u Hrvatskoj državi, rekao je zamjenik voditeljice projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo.

Iako nam iz tvrtke Kamgrad koja izvodi radove nisu htjeli dati izjavu, doktor Nogalo potvrđuje da su raskinuli ugovor.

- Oni su formalno raskinuli ugovor, ali ja im predlažem da dobro razmisle, da imamo sve tonske zapise, da imamo zapise sa svih sjednica, da imamo sastanke iz svih ministarstava i Grada Zagreba, da sve imamo dokumentirano i sigurno za ovakvu priču imat će što reći i OLAF i Tamara Laptoš, naglasio je Nogalo.

Sve je komentirao i gradonačelnik. Projekt kaže nije izazov samo za grad Zagreb nego za cijelu Hrvatsku i ne može uspjeti bez jasne vizije i potpore države. 

- I sada ćemo razgovarati s državom i s koalicijskim partnerima što dalje, jer ovo sad nije odluka samo moja, nego je to odluka koja onda zapravo, ako se projekt neće izvesti do kraja, znači pola milijarde kuna na gradskom proračunu, a ne više na EU projektima, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- To je cijela žičara Sljeme, dodao je.

- Postoje dvije odgovornosti, jedna je na nivou države za projekt, jedna je na nivou grada za gradnju, odnosno sada za Kamgrad. Neka Grad Zagreb pod hitno sastane se s Kamgradom, sastane se s nama, kazao je zamjenik voditeljice projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak.

Propadne li projekt, Hrvatska neće ostati samo bez dječjeg translacijskog centra nego i bez 432 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!