10:23 / 07.04.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Boro Nogalo za Labirint: Kako je propao najveći projekt u državi

Boro Nogalo

Boro Nogalo

Foto: Labirint / HRT

Nepristajanje na njihov način poslovanja ravnatelj bolnice doktor Boro Nogalo, platio je najprije smjenom, a zatim i gubitkom posla. I dok jedna od izvršiteljica smjene kreće u kampanju, ovaj vrsni pedijatar prisilno sjedi kod kuće. 

- Mi smo se usudili napraviti kuću u kojoj nema listi čekanja za djecu i roditelje. Otvorili smo prvu veliku dnevnu bolnicu, prvu jednodnevnu kirurgiju postali smo prva bolnica prijatelj djeteta. Svaki roditelj i djete su mogli biti sa svojim djetetom. Usudili smo se dobiti najveći projekt u državi. Sve smo se to usudili, sve smo napravili i što se događa, priča Boro Nogalo. 

Tvrdi kako je sada bolnica dužna oko 30 milijuna, liste čekanja odnose se tek za sljedeću godinu. Hodnici su prazni, a apartmana više nema. U njih je uselila administracija, a on ne smije ući u bolnicu koju je sa svojim timom stvarao 22 godine, dodaje. 

Komu smeta Nogalo

I dok lopate miruju, dugovi se gomilaju, a djeca završavaju na listama čekanja - čeka i projekt koji je trebao podići razinu dječje zaštite i liječenja u ovom dijelu Europe. Nogalo kaže kako ima puno "poštenih pedijatara, kemičara molekularaca" i drugih koji žele ostati raditi u Hrvatskoj i napraviti nešto. Cijelu priču o Srebrnjaku, dodaje - "izgradilo je 40 ljudi, a sada im se ne dopušta nastaviti".

Za sve optužuje "manjinu koja živi od toga da djecu šalje vani, a onda kroz kontrole u njihovim privatnim ambulantama ima financijski efekt". Nije doktoru Nogalu oduzet samo vrijedan projekt, nakon suspenzije slijedila je kalvarija. Oni kojima je smetao nisu birali sredstva kako bi ga eliminirali. 

- U situaciji kad pedijatara nema, kad sam obolio od korone - drugi dan su mi uručili otkaz. Naprasno su smijenili mene i upravu pod lažnim optužbama. Osoba koja se najviše rukovodila tim riječima, poniženjem svoje ustanove bila je Jelena Pavičić Vukičević koja je javno izjavljivala da smo se mi bavili nadriliječništvom, podsjeća Nogalo. Tvrdi da je nad njim počinjeno nasilje - promijenjena je brava u njegovoj sobi, a sve su stvari odnesene, ne zna gdje. 

Otet europski projekt

Potom je, dodaje, na njegovo mjesto imenovana "doktoricakoja nikad nije radila u praksi i koja nema ni licencu". I dok Jelena Pavičić Vukičević vodi kampanju u kojoj pokušava pokazati novo lice, Boro Nogalo i njegov tim pravnim putem pokušavaju upozoriti na sve propuste koji su počinjeni kad su projekt preuzeli Bandićevi ljudi. Riječ je o europskom projektu koji su mu oteli oni po čijim pravilima nije želio igrati.

Teške optužbe protiv Primorca i Stavljenić Rukavine 

- Onog momenta kada ja nisam pristao na spuštanje kriterija vezano za gradnju, spuštanje kriterija za nabavu opreme, kada nisam dozvolio profesorici Stavljenić Rukavini, koja je baš taj mjesec otvorila konzultantsku firmu, kad nisam dozvolio Draganu Primorcu da bude predstojnik klinike i vodi sve procese (...) tog sam momenta ja postao 'persona non grata', tvrdi Nogalo. Kaže da su mu nudili da bude ravnatelj bolnice u izgradnji na Blatu, ako odustane od projekta "Brestovac". Nogalo kaže kako nije htio pristati na njihove uvjete i na kupovinu reagensa lijekova od njihovih dobavljača. 

Brestovac kao građevinska zona?

Model je to ponašanja koji se zasigurno neće svidjeti Europi i njezinim institucijama. Model zbog kojeg bi 60 milijuna eura europskog novca moglo doći u pitanje jer se mnogo toga promijenilo nasilnim preuzimanjem. Jedino su ciljevi, kako se čini, uvijek isti.

- Cilj je pretvoriti Brestovac u građevinsku zonu, preseljenje bolnice iz Zagorja u staru zgradu jer bolnica propada. Bolnica propada u ovih godinu dana i po pitanju dugova i po pitanju broja pacijenata. Projekt će preuzeti akademska zajednica Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Već su pripremili ugovor da formiraju novu tvrtku 'Istraživački centar' kojemu će vlasnici biti Rebro, fakultet, Ministarstvo znanosti i DB Srebrnjak. Dakle to je sasvim novi pravni subjekt koji nije aplicirao koji nije dobio takav projekt, objašnjava Nogalo.

Netko će Europi morati objasniti gdje je njezinih 60 mil. eura 

Suspenzije, otkazi, pa zabrana povratka na radno mjesto - sve to pokazuje trenutačnu nadmoć onih koji sada upravljaju bolnicom i projektom. Zbog toga je doktor Nogalo zajedno s timom potražio pravnu zaštitu u Hrvatskoj i izvan nje. Sve je prijavio Uskoku, Olafu i Europskoj komisiji.

Pavičić Vukičević bi mogla pobjeći u Švedsku?

Nogalo se boji da bi se cijeli slučaj mogao zataškati ako Pavičić Vukičević postane gradonačelnica. U suprotnome, tvrdi - ona ima otvoren put prema Švedskoj, "otvoreni bijeg od pravosuđa".

"Borit ću se dok sam živ, dok dišem" 

Dođeš u poziciju da gledaš kuda ovaj svijet ide. Kuda ovo društvo ide. Je li moguće da smo mi nakon rata sami sebe ne samo finacijski, nego moralno opljačkali više nego što su to napravili i Mađari i Srbi i Mlečani i Turci (...) Borit ću se dok sam živ, dok dišem, dok mogu. (...) Računam na medije, na javnost. Vjerujem u boga, vjerujem u dobro, vjerujem kad radiš pošteno i dobro - da ćemo na kraju pobijediti, zaključuje Nogalo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!