Cormann za Dnevnik: Hrvatska je vrlo predana i napreduje najbrže što može

20.04.2023.

19:17

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mathias Cormann

Mathias Cormann

Foto: Dnevnik / HRT

S glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom razgovarala je ekipa HRT-a. Evo što je rekao na koja područja će se usredotočiti kada je riječ o provođenju reformi te može li se hrvatski proces pridruživanja završiti u dvije godine?

Cijeli razgovor možete pogledati sutra na HTV4.  

Cormann: Hrvatska je vrlo predana


- Obuhvaćamo cijeli spektar gospodarskog, socijalnog, okolišnog, javnog poretka. Dakle, od konkurencije, javnog upravljanja, borbe protiv korupcije sve do standarda zaštite okoliša, poljoprivredne politike, trgovine. Pregledamo cijeli spektar javnog poretka kako bismo procijenili hrvatske prakse, zakonodavstvo i politike te procijenili koliko su već usklađeni sa standardom OECD- a ili do koje su mjere potrebne daljnje reforme kako bi se poboljšale ili politike ili prakse, poručio je Mathias Cormann. 

Koje ključne reforme moramo provesti kako bismo se poboljšali?

- Postupak je u tijeku pa ne mogu prejudicirati što će stručnjaci naći. To nije politički postupak nego tehnički pregled. Postoji 25 odbora za politiku OECD-a sa stručnjacima iz 38 država članica koji će pregledati sve hrvatske zakonodavstvene politike i prakse u gospodarstvu i društvu. Na kraju tog postupka preporučit će kakva poboljšanja treba provesti. U tom trenutku mogu vam se javiti pa ćemo moći razgovarati o tome. No reći ću da je Hrvatska očito vrlo predana. Napreduje najbrže što može kako bi ispunila sve uvjete, dodao je glavni tajnik OECD-a. 

"Za sada hrvatska Vlada reagira jako brzo i učinkovito"


HTV-ova novinarka Silvana Skočajić rekla je da je hrvatska Vlada ambiciozna, spominju rok od dvije godine. Mogu li se ostvariti ti ciljevi za dvije godine?

- Nemamo vremenski okvir. Kažem da napredujemo najbrže što možemo ali odvojit ćemo koliko god vremena bude trebalo. Riječ je o temeljitom i vrlo ozbiljno postupku. Na kraju to ovisi o tome kojom brzinom vlade pružaju zatražene informacije te kojom brzinom vlade i parlamenti uvode nužne reforme kako bi se provele preporuke. Za sada hrvatska Vlada reagira jako brzo i učinkovito i nemam razloga sumnjati da će se to nastaviti. No veoma je teško odrediti vremenski okvir, naglasio je Mathias Cormann. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!