COVID potvrde - u nekim školama bez problema, a negdje je bilo i incidenata

16.11.2021.

20:14

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Ministar Radovan Fuchs

Ministar Radovan Fuchs

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL/HRT

Mnogo se posljednjih dana govorilo o uvođenju COVID potvrda i u sustav obrazovanja. I dok u većini škola nije bilo nikakvih problema jer su djelatnici imali COVID potvrde ili su se na vrijeme testirali, u nekima je bilo i incidentnih situacija, gdje su neki bez potvrda nasilno ulazili u škole. 

U mnogim školama nitko ne bi ni pomislio da se događa nešto nesvakidašnje. Bio je uobičajan radni dan, ali uz predočenje COVID potvrda djelatnika škole. Tatjana Beribag Gačić, profesorica povijesti iz OŠ Središće u Zagrebu, kazala je da su još jučer odnijeli u tajništvo kopije COVID potvrda ili potvrde o cIjepljenju pa su danas bez problema ušli u školu i na svoje radno mjesto.

U nekim školama organizirano je testiranje i to će, prema uputama Ministarstva, za svoje djelatnike činiti dva puta tjedno. Marita Guči, ravnateljica OŠ Manuš iz Splita izjavila je kako je prema njenom mišljenju najbezbolnije da ovlašteni laboratorij dolazi u školu. Račun će se ispostavljati potkraj mjeseca, a onda će oni račun ispostaviti nadležnom Ministarstvu na naplatu.

No nadležnom Ministarstvu stižu i bilješke o odbijanju testiranja koje im šalju ravnatelji. Neki su bez COVID potvrde i bez obzira na upozorenje ušli u školu. Ivančica Grubišić, ravnateljica OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića rekla je da nekoliko djelatnica danas nisu predočile COVID potvrdu niti negativan test te su ušle u školu i otišle na radno mjesto. Kaže da nisu mogli ništa učiniti, ali su pisali nadležnom Ministarstvu. 

U Zadru se išlo i korak dalje. Jagoda Galić, ravnateljica OŠ Šime Budinića izjavila je da su dvije kolegice ušle u školu. Onda su pozvali policiju, pa će vidjeti, kako kaže, što će se događati dalje.


Neki pak otvaraju iznenadna bolovanja. 

- Nećemo za prvu ruku provjeravati bolovanja. Ali ako je to nešto što će potrajati, jer to ne može biti trajno rješenje, pozivam sve one koji su otvorili bolovanje da to ne bude dugotrajno jer djeca čekaju u razredu, kazala je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola. 

Neki uzimaju i neplaćene dopuste. Ministar kaže da za to mora postojati opravdanje.

- Ako postoji potreba i opravdan razlog, u tom će se slučaju poslodavac ponašati onako kako bi se i inače ponašao i naći će zamjenu za tog radnika, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

U strukovnim školama pak ima i nedoumica u vezi s praksom učenika. Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole iz Velike Gorice kaže da poslodavci pitaju škole što s potvrdama za učenike, iako u odluci stoji da učenici ne moraju imati potvrdu.

U svakom slučaju, čini se da je ovaj prvi dan primjene novih pravila o boravku u školama otvorio niz pitanja koja će tražiti brze odgovore, jer i bez toga sustav je prilično složen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!