Dijabetičari nezadovoljni: Lijek za hitna stanja uz nadoplatu od 44 eura

15.07.2023.

19:48

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Oboljeli od dijabetesa, koji uzimaju inzulin, ne kriju ogorčenje nakon što je donesena odluka da se od ponedjeljka uvodi naplata inovativnog lijeka u spreju koji se koristi za hitna stanja opasna po život, odnosno teške hipoglikemije. 

Zrinka dijabetes ima 18 godina, dobila ga je u trudnoći. Borba traje, u slučaju hitnog stanja, kaže, nije isto upotrijebiti iglu ili sprej .

- Ovo je preporod za mene i za sve nas koji ovo koristimo. Sad zamislite nalazite se u hitnom slučaju, pada vam šećer. Ja sebi mogu usporediti je sam imala takvih situacija, sad zamislite meni je za sprej bilo potrebno nekoliko sekundi, rekla je Zrinka Marić

Sada će i njoj i starijima od 15 godina za lijek "Baqsimi" trebati i 44 eura. Ta odluka HZZO-a je, kažu u udruzi Cukrići, dobno diskriminatorna. O važnosti lijeka govori i gotovo 50 000 potpisa koje su peticijom prikupili da bi bio na osnovnoj listi i besplatan.

- Prvenstveno to znači život u slučaju tih akutnih komplikacija. Svaki roditelj će izvući i ono što nema za svoje dijete, ali nemamo više od kud izvući. Stvarno, kazala je predsjednica udruge Cukrići Doris Bailo Sandalić.

Financijski je to udar na budžet oboljelih i njihovih obitelji, kažu u savezu dijabetičkih udruga.

- Participacija nije mala. U pitanju je preko 40 eura, a znamo da za osobe sa šećernom bolešću to nije jedini trošak. Ima puno lijekova koje moraju naplaćivati. Moraju zdravo živjeti, složila se predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach

Svi koji su mogli došli su po lijek u ljekarne dok je besplatan.

- Bio je povećan interes ovih dana. Zvali su da stavimo na rezervaciju dok još lijek nije došao na dopunsku listu. Otprilike nekih 30 posto više, kazala je magistra farmacije Ivona Bručić iz Gradske ljekarne Zagreb.

I dok oboljeli ističu.

- Ako smo u 21. stoljeću i medicina napreduje znači zašto se onda dijabetičarima stalno podmeću nekakve noge, zapitala se Marić. 

- Nešto smo dali prije 6 mjeseci, stavili na listu a sada to isto skidamo. Dakle bolje da nismo ni imali jer sada ustvari ispada da nekome nešto oduzimate, rekla je Mach.

Pacijentima je, kažu u HZZO-u, dostupan lijek s istom djelatnom tvari glukagon, a naplatu ovako objašnjavaju.

"(...) S obzirom na značajno odstupanje predviđenog troška od stvarnog troška po osnovi potrošnje lijeka, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, sukladno odredbi članka 14. st. 3, revidiralo je status lij Zg-ljekarna i udruga-IT+T-ristuk eka na listi lijekova HZZO-a. Povjerenstvo za lijekove HZZO-a je stručno tijelo koje ne čine zaposlenici HZZO-a, već eminentni medicinski stručnjaci...", poručili su iz HZZO-a. 

Odluka je donesena, od ponedjeljka lijeka bez naplate nema.             

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!