Dom zdravlja u Makarskoj - nekad jedan od najboljih, sada "tone"

06.10.2022.

07:00

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Stanovnici makarskog područja već duže vrijeme upozoravaju da nemaju dobru zdravstvenu zaštitu te da to postaje sve veći problem ne samo za stanovnike već i za brojne turiste koji u ljetnim mjesecima. Gradonačelnik Makarske te dio načelnika s rivijere smatraju da je jedno od rješenja izdvajanje makarskoga Doma zdravlja iz županijskog.

Oronuli zidovi, problemi s radom laboratorija, rendgen koji nekad radi, nekad ne - posljedice su to višegodišnje devastacije zdravstvene zaštite na području Makarske rivijere.

- U Makarskom domu zdravlja nema ni primarne zdravstvene zaštite. Da biste izvadili krv trebate doći do 9 sati. Poslije se uzorci šalju u Split i tko zna kad se vraćaju, što je sramotno, kazao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Analize uzoraka ne rade se u Makarskoj jer na tržištu rada nema magistra biokemije, ističu u županiji.

- Ako ima bilo koja zainteresirana osoba neka se javi i sutra će biti zaposlena, kazao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Nekad jedan od najboljih domova zdravlja u Dalmaciji, trenutačno tone.Problem zdravstva prati sve gradske vlasti unazad 20 godina. Pokušao ga je riješiti bivši gradonačelnik Jure Brkan - izdvajanjem makarskog doma zdravlja.

- U ožujku 2021. godine, nakon sastanka s ministrom i županom, došli smo do odluke da se ide u osnivanje samostalnog doma zdravlja i govorili smo o troškovima. Trebali smo samo dogovoriti uvjete financiranja, istaknuo je Jure Brkan, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Makarske.

Proces je bio pri kraju, no lokalni izbori su ga zaustavili. Novi gradonačelnik sada želi dovršiti izdvajanje te usluge novog doma zdravlja dignuti na razinu opće bolnice.

- Pokazalo se da županija nije sposobna brinuti o zdravstvenoj zaštiti na Makarskom primorju. Ja bih volio da se taj proces nastavi. Nije bitno jesmo li HDZ, SDP ili nezavisni nego da stanovnici Makarske rivijere imaju primarnu zdravstvenu zaštitu koja im pripada, dodao je Paunović.

- Odgovor doma zdravlja, županije i župana je da nemamo ništa protiv izdvajanja. Svi podaci, sve analize o prihodu, rashodu i troškovima su dostavljeni prošlo proljeće bivšem gradonačelniku. Jesu li ih distribuirali dalje, ne znam. Do tih istih podataka se može uvijek doći, kazao je Marko Rađa. 

Dok se ne nađe rješenje, nedostatak osnovne primarne zdravstvene zaštite ostaje svakodnevica za tridesetak tisuća stanovnika makarske rivijere, koja se ljeti poveća za 50.000 turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!