Obilježavanje Uskrsa po julijanskom kalendaru

24.04.2022.

14:08

Autor: Damir Ravlić/Marina Gantar/Elvira Dizdarević/ Marijana Kranjec/Ivona Ramadža Čolić/I.Z./T.D./Dnevnik/HRT

Ukrajinci u Splitu proslavili Uskrs

Ukrajinci u Splitu proslavili Uskrs

Foto: HTV / HRT

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, danas slave vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru. I diljem Hrvatske u crkvama se održavaju svečane liturgije. Na mnogima od njih bili su i Ukrajinci koji su spas od strahota rata pronašli u Hrvatskoj.

Daleko od doma, ali s domom u srcu, stotinjak vjernika došlo je na svetu liturgiju koja je održana na ukrajinskom jeziku. 

- Ukrajinci imaju običaj gotovo svaku nedjelju ići na liturgiju u narodnoj nošnji. Ja se bavim istraživanjem starih nošnji i imam kolekciju suvremenih narodnih nošnji, rekao je Jurij Holodovič.

Vjera je Ukrajince povezivala u prošlosti, pa i tijekom najmračnijeg doba bivšeg Sovjetskog Saveza. Nažalost, danas moraju u izbjeglištvu slaviti najveći kršćanski blagdan. 

- Oni su odvojeni ne samo od obitelji nego od svog života, a za njih je osobito važan Uskrs jer oni su duboko religiozan narod koji istinski živi svoju duhovnost, istaknuo je Zenjo Zastavni, grkokatolički svećenik Križevačke eparhije.

Na ovaj veliki dan Ukrajinci ne mogu pobjeći od strahota koje proživljava njihov narod. 

- Zaista je teško izraziti što osjećamo. Razaraju nas svakodnevne vijesti iz Ukrajine i nije pravedno što sam danas ovdje samo s dijelom svoje obitelji. Vrlo je to bolno za nas, naglasila je Lidija Tkačuk.

- Najjednostavnije se može reći da je to borba dobra i zla, genocid nad ukrajinskim narodom. Ovo nije borba za interese, nego samo da naša nacija preživi, rekao je Mirom Holodovič.

Ukrajinci koji već godinama žive u Splitu nakon liturgije organizirali su za svoje sunarodnjake izlet na otok. Prijavilo se ih se čak 150. 

- Imamo izlet na Šoltu, Jadrolinija nam je ponudila karte. Sretni smo da ljudi mogu poslije osjećati nešto dobro i da se svi možemo družiti, rekla je Olja Paraščak Svirko.

- U Hrvatskoj smo više od dva mjeseca, došli smo tri tjedna prije početka rata. Iskreno, dobro se osjećamo ovdje. Danas idemo na otok i to je putovanje užitak za mene, rekao je Dimitro Rakočij.

Ukrajinci su nastavili druženje, na pravoslavni Uskrs u Dalmaciji nisu ostali zaboravljeni.

Među vjernicima i političari

Mnogi Ukrajinci Uskrs slave daleko od svoga doma i obitelji. U Splitu su se okupili u grkokatoličkoj crkvi Gospe od Dobrića.

U grkokatoličkoj katedrali Svete Trojice u Križevcima Uskrs su proslavili izbjegli Ukrajinci koji su smješteni u središnjoj Hrvatskoj.

- Tako da to bude jedan bratski stol ljubavi kako bi oni koji nemaju priliku slaviti Uskrs u svojim domovima osjetili tu radost zajedništva i Uskrsa, rekao je križevački biskup mons. Milan Stipić.

Svečano je bilo i na liturgiji u osječkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice. Uz čestitke i pregršt dobrih želja. Među vjernicima i političari. Također s dobrim željama.

- Da se u okviru porodice proslavi najradosniji kršćanski praznik s tradicionalnim pozdravom Hristos voskrse, mir u svetu i blagostanje, poručila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Mir, sloga i jedinstvo

Istaknuta je važnost širenja mira kao i opraštanja drugima te da u drugome tražimo dobro.

- Da Hristovo vaskrsenje bude vaskrsenje ljubavi cjelokupnog čovječanstva, da zavlada mir i zajedništvo, ono što nam je neophodno u ovim trenucima i pred svim iskušenjima u kojima se nalazi cjelokupno čovječanstvo, naglasio je episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim Đermanović.

U Uskrsnoj poslanici patrijarha Porfirija naglašeno je da trebamo moliti za mir.

- Svaki rat bilo kada i bilo gdje proizvodi samo gubitke i poraz je ljudskog dostojanstva poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje, dodao je protojerej stavrofor Mićo Kostić, riječki paroh.

Mir, sloga i jedinstvo poruke su ovoga Uskrsa, blagdana koji svim ljudima dobre volje daje duhovno ohrabrenje i nadu.

 Tradicionalni obiteljski običaji

Uskrs se, prema običajima, provodi u krugu obitelji uz želje za obilje mira, nade i zajedništva. I u Šibensko-kninskoj županiji njeguju običaje koje su baštinili od svojih starih.

Blagdan nade i rađanja važan je svakom vjerniku. A dočekan je: pročišćenog duha i tijela. Prethodilo mu je 48 dana posta. Blagovalo se jutros blagoslovljeno jelo. Jaja su se bojila na Veliki petak.

- U vrijeme cara Tiberija Marija Magdalena mu je pružila jaje i rekla da je Hristos vaskrsao, a on je rekao da mrtvi ne mogu oživjeti i ako je zaista oživio, neka ovo jaje pocrveni, poručila je Milica Radusin, Biočić.

Drže do starine ovdje sve generacije: da običaji ne zamru.

- Jaje je simbol novog života, dodala je Anđelija.

- Čuvarkuća je jaje koje se prvo izvadi iz lonca jer je čuvarkuća i ona se čuva u kući do sljedećeg Uskrsa, istaknuo je Vasilije, Biočić.

Zaziva se njime - blagostanje. Doma i obitelji. Bilo je tako i na ovo uskrsno jutro.

U košarici se traže najtvrđa jaja. "Porazbijati" tuđa - posebna je radost!

Poruka je i iz ovoga kraja - graditi nam valja svijet mira i radosti.

- Trebamo živjeti kao ljudi. Poštivati jedan drugoga ako želimo da vječno živimo, naglasio je Damjan Vuković, Miočić.

Blagdan nad blagdanima, drugo je ime Uskrsa. I oduvijek okuplja obitelj za stolom. To je i najvažnije. A gledaju na njega svi - kao na novi početak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!