Riva u Makarskoj nakon više od 30 godina dobiva novi izgled

07.09.2022.

07:05

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/HRT

Projekt predviđa zatvaranje prometa

Projekt predviđa zatvaranje prometa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Završen je idejno-arhitektonski natječaj za urbanističko uređenje Rive u Makarskoj. Prvo mjesto osvojio je projekt Emur studija, koji uz uređenje šetnice i urbane opreme, predviđa i zatvaranje rive za promet. Grad je organizirao izložbu nagrađenog projekta. Radovi će početi iduće godine.

Gradska riva, najvažniji javni prostor u Makarskoj, nakon više od trideset godina dobit će novi izgled. Od pet pristiglih radova žiri je odabrao projekt koji bi najviše služio građanima. 


- Jako puno zelenila je unio u prostor, zadržao je postojeće zelenilo, napravio je jako lijep omjer komercijalnih i nekomercijalnih sadržaja, pratio je i ponudio je odlično rješenje koje poštuje i zimski režim, režim korištenja mještana, i ovo sezonsko korištenje, gdje veliki broj turista dolazi u Makarsku, rekao je Vedran Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda za Rivu Makarska.


Dnevni boravak Makarana uz nove zelene otoke bit će nadograđen mediteranskim trgovima. Stvaranje novog javnog prostora za domaće, ali i brojne turiste. 


- Da svaki prostor može za sebe živjeti, da ima svoju autentičnost, a da je na neki način stilski povezana i da se cijeli taj kaos koji je ovaj čas na rivi uravnoteži, da se jednim oblikovanjem smiri i poveže u jedan prostor koji je bitan za novi de facto imidž grada, brendiranje grada Makarske, rekao je voditelj pobjedničkog tima Marko Murtić.


Projekt predviđa zatvaranje prometa i pretvaranje centra u pješačku zonu.


- Mi smo već u kontaktu s Prometnim fakultetom Zagreb, tijekom ovog ljeta su se odrađivala i određena istraživanja i mjerenja. Odradit će se također kad nije sezona. Vjerujem da ćemo do kraja sljedeće godine dobiti adekvatnu prometnu studiju koja bi trebala riješiti promet u Makarskoj, što je možda uz zdravstvo jedna od najvećih problemskih rak-rana našega grada, rekao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.


Micanjem prometa s rive cijeli prostor postaje jedna velika pozornica, a to bi trebao biti i novi poticaj za trgovce i ugostitelje koji posluju na Rivi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!