Makarski srednjoškolci još uvijek čekaju obnovu svoje škole

18.04.2023.

07:00

Autor: Damir Ravlić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Zgrada makarske srednje škole propada više desetljeća

Zgrada makarske srednje škole propada više desetljeća

Foto: HTV / HRT

Zgrada makarske srednje škole propada više desetljeća i jedna je od najgorih u Dalmaciji. Županija kao osnivač obnovu odgađa zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa koje Grad vodi s privatnim vlasnicima i nedostatka novca. No čini se da je dogovor Županije i Grada blizu i da bi uskoro škola mogla biti obnovljena. 

Vlažne učionice i krov koji prokišnjava svakodnevica je makarskih srednjoškolaca već 20 godina. Učenici su još 2015. uputili otvoreno pismo tadašnjem ministru obrazovanja Vedranu Mornaru u kojem ga upozoravaju na loše stanje u školi, dobili su obećanje o obnovi koje se nikad nije ispunilo.

- Godine 2020. učenica je zbog vrućine pala u nesvijest, mi smo kupili klime, ali problemi su zaista veliki. I Županija mora uložiti sredstva, poručio je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Osnivač škole je županija, koja bi trebala financirati obnovu. No još nije riješeno vlasništvo nad objektom i to onemogućuje prijavu na EU projekte.

- Išli smo nekolikko puta da upišemo česticu, ali Grad nam nije ni odgovorio na zahtjev i zbog toga smo propustili prijavu na fondove, objašnjava Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt obnove je napravljen, vrijednost radova je oko 2 milijuna eura. Ravnatelj je uz pomoć Grada i Županije uspio obnoviti unutrašnjost nekoliko kabineta, kako bi se nastava mogla održavati.

- Obnovili smo kabinet kuharstva, infomrmatike, ukupno devet kabineta, ističe Momir Sumić, ravnatelj Srednje strukovne škole Makarska.

Grad je zainteresiran za rješavanje tog pitanja i u kontaktima sa Županijom. Ovaj put nadaju se rješenju.

- To je stara škola, ona je neadekvatna i mi slušamo 30 godina od županije da će se obnoviti, ali ništa se ne događa, kaže gradonačelnik Paunović.

U zgradi se nalaze dvije srednje i dio osnovne škole u koje idu učenici s cijele Makarske rivijere. Bez dogovora Grada i Županije i dalje će ih čekati ljeti nesnosne vrućine, a zimi vlaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!