Zeleni gradovi put prema očuvanju planeta

03.03.2023.

16:58

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Split: Savez za zelene gradove

Split: Savez za zelene gradove

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zelene politike, energija, klima - o tome su u Splitu na konferenciji u okviru Partnerstva za transatlantsku suradnju razgovarali gradonačelnici gradova koji žele pripadati Savezu za zelene gradove. Dva gradonačelnika dva najveća grada, Puljak i Tomašević razgovarali su i o mogućoj političkoj suradnji.


Golema je uloga i važnost gradova u provođenju mjera za ublažavanje klimatskih promjena. Zeleni gradovi put su prema očuvanju planeta kao i postizanju energetske neovisnosti.

- Grad Split ima ambiciju da postane jedan od najzelenijih gradova, jer imamo puno projekata koji idu u tom smjeru - od sadnje stabala pa do postavljanja solarnih panela, i sve radiomo kako bi grad bio još zeleniji, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Savez za Zelene gradove trebao bi poboljšati suradnju lokalnih zajednica te ubrzati realizaciju projekata koji će smanjiti ovisnost o klasičnim energentima.

- Izrazito smo zadovoljni što pokrećemo ovaj novi savez gradova kao dio međunarodne platforme koju gradimo sve ove godine. Split je pravo mjesto za početak upravo zbog onoga što je gradonačelnik rekao - programa sadnje drveća kao i korištenja solarne energije, rekao je Andrew Light, pomoćnik tajnika za međunarodne poslove u Ministarstvu energetike SAD-a.

Rat u Ukrajini pokazao je koliko ovisnost o samo jednom energentu može utjecati na život u gradovima.

- Rad na energiji očekivano je ove godine postao još važniji zbog načina na koji je Rusija iskoristila energente kao oružje u ielegalnoj i nemoralnoj invaziji na Ukrajinu. Što je užasno, ali to nas je ujedinilio i mi smo došli na sastanak da bismo osigurali opskrbu regije, rekao je Light.

Uz domaćine na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnici sa sjevera Hrvatske. Zagrebački i splitski gradonačelnik nakon konferencije komentirali su mogućnost političke suradnje na nacionalnoj razini.

- Mi ćemo pokušati, kao što smo rekli, sastaviti inicijativu velikih gradova - Splita, Rijeke, Zagreba, rekao je Puljak. U budućnosti ne uključujemo niti isključujemo daljnju suradnju, dodao je.

- Da li će biti političke suradnje, doći će vrijeme i za to, jer doista imamo brojne zajedničke probleme koji se nisu rješavali desetljećima, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Za sad je, kažu, naglasak na suradnji oko gorućih gradskih problema poput gospodarenja otpadom i priuštivog stanovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!