Novčane potpore za parove koji se odluče na potpomognutu oplodnju

08.02.2022.

07:00

Autor: Damir Ravlić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Trudnica

Trudnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Grad Makarska novčane potpore dodjeljuje roditeljima i posvojiteljima, ali i parovima koji se odluče na potpomognutu oplodnju. Za tu novu mjeru u gradskom proračunu osigurano je - 150 tisuća kuna. 

Više od 80.000 hrvatskih parova prolazi postupak potpomognute oplodnje. Zahtjevan, ali i skup. Stoga su makarski gradski oci svojim sugrađanima odlučili pomoći. I to s 15 000 kuna.

- Svi znamo da svi oni koji žele postati roditelji da im je to neka trauma i stresno. Smatramo da je vrijeme da grad ne smije okretati glavi i treba pomoći našim sugrađanima, rekla je Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Prve prijave - već stižu. 

Makarska ima pozitivan prirodni prirast. Od 2017. do danas broj djece upisane u vrtiće povećao se za 10%.

- Sve više i više je upisane djece, ovo je dio koji je pogodan za mlade obitelji i zaista imamo potrebu za novim vrtićima, naglašava Marina Šprajc, ravnateljica DV-a ''Biokovsko zvonce'', Makarska.

U Općini Gradac istu su mjeru uveli još 2019. 

- Do sad smo platili pet potpora. Nije puno jer možda parovi zaziru još o toga, ali neka se slobodno obrate općina je tu da pomogne, govori Marko Burić, načelnik Općine Gradac.

Pa će demografska slika Makarske rivijere biti još bolja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!