Drugi krug za riječkog gradonačelnika i primorsko-goranskog župana

17.05.2021.

16:12

Autor: Stanko Čulina, Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Drugi krug za gradonačelnika i župana

Drugi krug za gradonačelnika i župana

Foto: HRT / HTV

U Rijeci će se 30. svibnja u drugom krugu lokalnih izbora glasati o gradonačelniku, a u Primorsko-goranskoj županiji prvi će se put nakon 20 godina održati drugi krug za izbor župana.


Marko Filipović (SDP), koji je prethodna dva mandata bio zamjenik riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, kao rivala u drugome krugu dobiva nezavisnog Davora Štimca koji je prvi put u politici. Zanimljivo će biti i formiranje gradskoga vijeća budući da nijedna politička opcija nema većinu.


- U vijeću je dosta raznolika situacija. No ja ne sumnjam da će SDP zajedno s koalicijskim partnerima formirati većinu. Svakako možemo razgovarati s Možemo i mislim da je Akcija maldih spremna na akciju. Ja sam se ovdje vrlo jasno očitovao s kim ćemo razgovarati, kazao je Filipović. 

- Mi ćemo predlagati programe. Vjerujem da će ga prihvatiti svi oni koji žele da Rijeka napreduje. Ako neće, mi smo spremni ići i na nove izbore, rekao je Štimac. 

Prvi put nakon 20 godina dosadašnji župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, ulazi u drugi izborni krug. Borit će se s bivšim ministrom turizma, HDZ-ovim kandidatom, Garijem Cappellijem. A i u županijskoj skupštini, kako bi dobili većinu od 21 vijećnika, SDP i HDZ morat će koalirati s manjim strankama. SDP će to vjerojatno lakše učiniti jer već ima 17 županijskih vjećnika.


- Povijesni ulazak prvi put kandidata Hrvatske demokratske zajednice u drugi krug na način da smo definitivno prepoznati na taj način mi pristupamo ovim promjenama koje očekujemo ovih 14 idućih dana, s dobrom kvalitetnom kampanjom, bez prozivanja i podmetanja, kaže Cappelli.

Komadina smatra da se HDZ nema zbog čega radovati. 

- Ono zašto idem u drugi krug je veliki broj kandidatam prvi put ih je bilo šest i to u pravilu s centra što je inače išlo u povjerenju meni. A inače, građanima zahvaljujem, oni su prepoznali rezultate našega rada, izjavio je.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!