Nova stranka na ljevici

02.06.2022.

20:32

Autor: Maja Kubik/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Davor Bernardić

Davor Bernardić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Početkom srpnja Hrvatska će dobiti novu političku stranku. Bazu čine bivši SDP-ovci, sada članovi saborskog Kluba Socijaldemokrati. Nakon što su u veljači osnovali udrugu, slijedi osnivanje stranke lijevog centra.

U zagrebačkom naselju Špansko smjestila se udruga Socijaldemokrati. Ne zadugo. Uskoro će tu biti sjedište nove političke stranke čije ime još ne otkrivaju. Jedan od aktivnijih osnivača - bivši predsjednik SDP-a.

- Koordinator sam za grad Zagreb. Ja sam predstavnik zagrebačkih socijaldemokrata. U gradu Zagrebu imamo najjaču organizaciju, ima nas već sada preko tisuću, organizirani smo u preko 13 mjesnih organizacija od 17. Cilj nam je sljedećim izborima biti jedna od relevantnijih stranak u gradu Zagrebu, a pogotovo na lokalnim izborima postati najjača stranka na ljevici u gradu Zagrebu, rekao je Davor Bernardić, saborski zastupnik (Klub zastupnika Socijaldemokrati).

Apetiti ne staju na Zagrebu, podružnice se osnivaju diljem zemlje. Čovjek zadužen za program - Davorko Vidović. Četiri su glavne točke:

- Poboljšanje dobrobiti, blagostanja pojedinaca, građana ove zemlje. Drugo, sve što radimo da bude u funkciji očuvanja prirode, okoliša. Treće, povećanje socijalnog kapitala, povjerenja u društvo i društvene institucije i četvrto, stvaranje efikasne države koja može služiti svojim građanima, kaže Davorko Vidović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik udruge "Socijaldemokrati".

Klub Socijaldemokrata najveći je oporbeni klub u Saboru. No, 18 zastupnika nije dovoljno da bi bili vidljivi i na terenu.

- Mi se okrećemo najvažnijim temama koje more naše građane, a to su inflacija, pitanje, energetike, brzorastuće cijene, to je pitanje umirovljenika, to je pitanje svih onih ljudi koji danas žive na granici siromaštva, ali i pitanje obrazovanja, ali i stasanja novih generacija u Hrvatskoj, rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Osnivanje stranke najavljeno je za početak srpnja. O predsjedničkim kandidaturama zasad još nitko ne govori javno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!