Stranka Milana Bandića vjerojatno odlazi u stečaj

29.04.2023.

20:19

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/HRT/A.S.

Milan Bandić

Milan Bandić

Foto: Dnevnik / HRT

Stranka gradonačelnika koji je šest mandata vladao Zagrebom vjerojatno odlazi u stečaj. Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti u problemima je zbog blokiranog računa jer su ostali dužni producentskoj tvrtki koja im je 2017. godine radila promidžbenu kampanju za lokalne izbore. 


Godinama su drmali Zagrebom, a sada su dugovi uzdrmali njih. Potvrdi li se prvostupanjska presuda Trgovačkog suda prema kojoj stranka Milana Bandića producentskoj tvrtki duguje više od 885 tisuća kuna, morat će u stečaj. 

- Nikad punomoć nisam dao, nikad ugovor sklopio nisam, nikad nije utvrđena, naravno kad nema ugovora ni predmet, ni cijena, ni rokovi, ni kvaliteta, ničeg nema, jednostavno ničeg nema, rekao je Slavko Kojić, predsjednik stranke BM 365.

Dug od 2017. 

Dug se vuče od kampanje za lokalne izbore 2017. godine. Narudžbenice za sporne filmove, neslužbeno se doznaje, dogovarani su s tadašnjim gradskim pročelnikom za kulturu Ivicom Lovrićem. No nekadašnji bliski Bandićev suradnik pred kamere ne želi. U međuvremenu je napustio stranački brod i nije jedini. 

- Izašao je van Ljubo Jurčić, izašla je Jelena, Lovrić je izašao i iz stranke i otišao u nezavisne, Otto Barić je malu Luciju izignorirao kako se to zagrebački kaže, i to je jedno previranje, dodao je Kojić.

U popularnosti ne stoje najbolje 

Previranje koje su uočili i birači. U našem istraživanju HRejting ne stoje baš najbolje. Ispod su jedan posto potpore glasača pa ne čudi da članovi razmišljaju o osnivanju nove stranke. 

- Nakon odlaska Milana Bandića, bilo bi logično da se barem ime promijeni, ali pragmatično je da firma ode u povijest zajedno s osnivačem jer se onda neće javljati nikakva pitanja iz prošlosti i repovi na koje ustvari nitko nema odgovor osnivača, a svi drugi su bili svjedoci tako da je to možda dobro da se krene u čisti početak, pojasnio je Krešimir Macan, politički analitičar.

Što je težak zadatak. Bandić je Zagrebom vladao šest mandata. Paralelno je gradio stranku, do kraja mandata 2020.-te u Saboru su brojili 10 zastupnika.

Trenutačno 3 gradska zastupnika u Gradu Zagrebu 

Na posljednjim parlamentarnim izborima prestaju biti parlamentarna stranka, a u Gradu Zagrebu trenutačno su na 3 gradska zastupnika.

- Naše ambicije na području Republike Hrvatske su prošle kao bosi po trnju, mi smo orijentirani na Zagreb, mi smo zagrebačka stranka bili i ostali, kazao je Kojić. 

- Hoće li nova stranka to moći vratiti, ostaje za pitanje. Sve što je novo, privuče birače, zato bi trebali neki novi ljudi, novi lideri, najbitnije je tko će biti to prvo lice stranke, komentirao je Macan. 

A hoće li se mijenjati stranka, članovi ili ime, ovisit će o tome hoće li sud udovoljiti njihovoj žalbi na presudu Trgovačkog suda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!