Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje

14:05 / 26.05.2022.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje

Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje

Foto: llustracija / Shutterstock

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani na temelju seksualne orijentacije - odlučio je Visoki upravni sud. Riječ je o presudi kojom je odbijena žalba Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021., kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje.


- Ovo je, ja bih rekao, stvarno veliki trenutak i za LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj jer po ovome istospolni parovi su izjednačeni s bračnim drugovima po svim pitanjima, rekao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

- Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija, kazao je Martinović dodajući da je presuda presedan.

Martinović je dodao kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacija, ali se nada da ih neće biti te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da se obrate Duginim bojama. Precizirao je kako je sud odbio argumentaciju nadležnog ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja ''zaštite interesa djeteta'' te da se ministarstvo više ne može žaliti na odluku suda.

Udruga ističe da presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova, budući da su njom životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi.

Dugine obitelji naglašavaju i da presuda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja kojim se ostvaruju trajan odnos roditelja i djeteta.

Velika je to stvar za Mladena Kožića i Ivu Šegotu, istospolni par u životnom partnerstvu. Njihova borba za posvojenje djeteta počela je još 2016.. Nakon mnogobrojnih prepreka, prije dvije godine postali su udomitelji. Sada će moći pristupiti procjeni za posvojitelje.

- Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon šest godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji, poručili su životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota.

- Posljednje dvije godine naša obitelj diše i živi za dvoje djece koje smo udomili. Njihova iskustva u vrtiću, školi, nogometu, taekwondou, rođendanske proslave s novim prijateljima, putovanja, izleti, zajednička priprema hrane, vrtlarenje u našem vrtu, briga o našim psima i macama, nezaobilazno čitanje priče za laku noć. Svega toga ne bi bilo da se nismo usudili boriti se s vjetrenjačama, poručili su Kožić i Šegota.


Ministarstvo socijalne politike poštovat će ovu pravomoćnu odluku, koja se komentirala i u Saboru.

- Apsolutno se, naravno, slažem s tim načelom jer je ono u skladu s ustavnim načelom jednakosti svih građana pred zakonom bez obzira na rasu, boju kože, seksualnu orijentaciju, rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo!).

- Svi smo jednaki bez obzira koga volimo, s kim živimo u obitelji, svi smo jednaki i svi moramo imati ista prava, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Da sutra istu mogućnost imaju i dobrovoljna vatrogasna društva da također mogu posvajati djecu, poručio je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik.

Presuda Visokog upravnog suda važna je za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Zahvaljujući mogućnosti posvojenja, sada su im otvorena vrata da prošire svoju obitelj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!