Pročelnik HGSS-a: Tijela su transportirana, slijedi izvlačenje olupine Cesnne

19:23 / 30.05.2022.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/HRT/IMS

Pronađena Cessna

Pronađena Cessna

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Nakon gotovo 24 sata potrage, u kojoj je sudjelovalo oko 400 pripadnika HGSS-a, policije i civilne zaštite, pronađeni su ostaci sportskog zrakoplova koji je jučer nestao na širem području Slunja. Zrakoplov, u kojemu su bili pilot i troje putnika, letio je iz Splita prema Njemačkoj, a srušio se nedaleko od Broćanca kod Rakovice. 

- Nakon lociranja bespilotnim sustavom, zemaljski timovi sastavljeni od policije i HGSS-a na tom području su upućeni. Članovi HGSS-a nisu ni pristupili do same olupine, nego je to odradila policija i automatski je osigurala područje. Nemamo informaciju što su konkretno zatekli, rekao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Ljudi na terenu, kazao je, osjetili su miris kerozina.

- Znamo da je došlo do potpunog raspada zrakoplova pa shodno tome su osjetili i miris i mogli su to locirati bez problema, rekao je Granić.

U potragu je bilo uključeno 13 dronova. Ovo je prvi put da je dron locirao zrakoplov.

- Na kraju priče sve se svodi na čovjeka koji upravlja tim dronom. Dronovi su ovdje pokazali odličan uspjeh. Jasno protekla 23 sata vremenski uvjeti su bili takvi da njihova učinkovitost nije bila velika, ali smo stalno nastojali i pokušavali ponovno, kad se naoblaka digla i smanjila vlaga, urodilo je plodom. Tehnologija nam pomaže, ali trebamo biti svjesni da čovjek tehnologijom upravlja i da može dati najbolje rezultat, poručio je pročelnik HGSS-a.

Što je bio problem kod lociranja mobilnih telefona?

- Mi smo tražili lociranje svih brojeva koje smo dobili, ali nažalost nijedan nije urodio plodom. Koji je razlog, moguće je svašta. Gašenje mobitela, ispadanje baterije, zrakoplovni mod. Ne mogu reći ništa konkretno jer bi to bilo nagađanje, rekao je.

Za izvlačenje olupine odgovorna je policija i istražitelj za zrakoplovne nesreće.

- Ukoliko bude potrebno mi ćemo pomoći, vjerujem da će to brzo ići. Tijela su transportirana. Sada slijedi transportiranje same olupine, rekao je Granić.

Pronađena olupina sportskog zrakoplova, nema preživjelih

Brojna policijska vozila na mjestu pada Cessne. Južno od Broćanske kose u 10 sati i 50 minuta dron je locirao ostatke letjelice - rep, kabinu i trup.

Na mjesto su upućene zemaljske snage.

- Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cessna poginuli te slijedi policijski očevid, a ja ovim putem i u ime svih operativnih snaga, svih koji su sudjelovali u ovim aktivnostima izražavam sućut obiteljima i prijateljima poginulih, poručio je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite.

U zrakoplovu je bilo četvero putnika. Na području Slunja letjeli su po iznimno lošim vremenskim uvjetima. Mještani Broćanca nisu čuli da je zrakoplov pao. Rijetko je to naseljeno mjesto, u kojem žive uglavnom stariji. Ovo nije prvi put da se takva nesreća dogodila u njihovu kraju.

- Prije možda par godina, dosta godina unazad, to je već treći avion do sada, kazala je Marija Topić, Broćanac.

Potraga je trajala 23 sata. 38 timova, podijeljenih u skupine po 10 osoba, radilo je dan i noć.

- Izmjena vremenskih uvjeta, malo podizanje naoblake nam je definitivno omogućilo kvalitetnije korištenje tih resursa kojima raspolažemo, rekao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Bili su ondje pripadnici civilne zaštite, policija, vatrogasci, ali i lovci koji dobro poznaju teren. Akcija je bila teška i zahtjevna - područje je šumovito, teren nepristupačan.

- Dosta je teška zona pretrage, mokro, strmo, bili smo na jednom brdu, zaraslo je dosta. Stvarno je grozno za kretanje, kazao je Mladen Porubić, HGSS, Ogulin.

Organizacija je bila ključna. Potraga po šumi. Ali i iz zraka. Pretraživalo se i noću. Pomogli su i potražni psi. Njih desetak.

Mjesto nesreće obišli su i ministri. Zahvalili su svim uključenima u potragu.

- Izražavam sućut obiteljima koje su u ovoj zrakoplovnoj nesreći izgubile svoje članove i izražavam čestitku i zahvalu svim sastavnicama našeg sustava Civilne zaštite i domovinske sigurnosti, poručio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

- Hrvatska vojska zajedno sa civilnom sustavom zaštite s HGSS-om i svima ostalima koji su bili uključeni dali su sve od sebe da što prije lociraju samo mjesto nesreće, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Posao sada preuzimaju policija, Županijsko državno odvjetništvo i inspektori za zrakoplovne nesreće. Zrakoplov ovog tipa nema crnu kutiju.

- Takvu informaciju imam od kontrole leta da je pilot zvao pulsku kontrolu leta i da je najavio da ima problema, znači mayday, rekao je Damir Trut.

Sada slijedi istraga. Mogla bi potrajati. Jedno od pitanja je i zašto su krenuli na put iako su znali za nepovoljne meteouvjete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!