Nastavak polemike između Milanovića i Kajtazija

29.07.2022.

19:12

Autor: Maja Kubik/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Zoran Milanović, Veljko Kajtazi

Zoran Milanović, Veljko Kajtazi

Foto: HTV / IMS

Nastavlja se polemika između predsjednika Zorana Milanovića te saborskog zastupnika i predstavnika romske manjine u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija. Predsjednik je u Imotskom komentirao svoju jučerašnju izjavu o Romima i klimi, a Kajtazi mu je ubrzo opet odgovorio.

Nakon što je predsjednik Republike odao počast poginulim braniteljima imotskoga kraja, postavljena su mu novinarska pitanja o tome je li izjavom o klima-uređajima uvrijedio Rome, kako tvrdi Veljko Kajtazi.

"Kome da se ispričam, zašto?" - odgovori je između ostalog Milanović, dodavši kako je "uopće pitanje je li (Kajtazi) Rom".

Veljko Kajtazi kaže kako ne zna odakle Milanoviću informacija da on nije Rom.

- Ja sam napisao prvi romsko-hrvatski rječnik, izvrsno govorim romski jezik, na svako moje obraćanje uvijek prvo pozdravljam na romskom jeziku, pa tek onda na hrvatskom - poručuje.

- Mislim da bi predsjednik, ako želi mene izvrijeđati, trebao barem poštivati moju stolicu - dodao je.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu "da se ide okupati u moru". Nakon što je to rekao, Milanović je dodao kako će se ta njegova izjava isto protumačiti kao uvreda.

- Vruće je, rashladi glavu, ne pričaj gluposti - pojasnio je Milanović.

Kajtazi mu odgovara kako se ne stiže okupati - imajući u vidu da mu je ovo četvrti mandat. 

Pravobraniteljica: Milanovićeve izjave šire predrasude prema Romima

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je u petak da su izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića sporne zbog širenje stereotipa i predrasuda prema Romima.

Milanovićeve izjave o Romima i Kajtaziju nemaju značajke govora mržnje u kaznenopravnom smislu niti su u pravnom smislu diskriminatorne, no one predstavljaju širenje stereotipa i predrasuda prema Romima, ustvrdila je pučka pravobraniteljica u priopćenju.

Sporno je upravo sterotipiziranje Roma, ističe pravobraniteljica referirajući se na Milanovićevu jučerašnju izjavu da je klima-uređaj, koji ne hladi, bolje prodati Romima koji će napravit profit na tome jer su vrlo spretni u tim stvarima.

Šimonović Einwalter reagirala je i na današnju poruku saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju da se ''ide okupati". "U moru, da ne ispadne da vrijeđam'', rekao je predsjednik te dodao da bi trebalo ''prokopati koliko je on stvarno Rom''.

- Takav diskurs, posebno kada je riječ o javnim dužnosnicima, osobama s najvišim ovlastima i odgovornostima, ali i publicitetom, može potaknuti i širiti predrasude, stereotipe i netrpeljivost pa ga je potrebno izbjegavati i od njega se ustručavati, ističe pučka pravobraniteljica.

Više:

Iako u Istri, za sukob Milanović-Kajtazi čuo je i premijer Andrej Plenković. Uvjeren je da su predsjednikovi nastupi usmjereni isključivo tomu da naštete radu Vlade.

- To je štetočinska politika s isključivo zlim namjerama, to su zle namjere koje Hrvatskoj donose samo negativu, štetu, snižavanje političke kulture i toga moramo biti svjesni - poručio je premijer.

A dosadašnja praksa upućuje na to da možemo biti svjesni kako ovakvim sukobima tu nije kraj.

Pogledajte prilog Maje Kubik:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!