Osude napada na novinarku

10.02.2022.

21:06

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Maja Kubik

Osude napada na novinarku

Osude napada na novinarku

Foto: HRT / HTV

Sadnja stabala na splitskom Marjanu prerasla je u politički skandal. Naime, zbog te je teme splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević verbalno izvrijeđao novinarku Slobodne Dalmacije koja je o toj temi pisala i prijetio joj. Epilog priče je, za sada, Ivoševićeva i isprika gradonačelnika Ivice Puljka, a dogradonačelnik će nastaviti obavljati svoj posao, ali će se povući iz javnosti i istodobno poraditi na svojim komunikacijskim vještinama.

Splitski dogradonačelnik danas nije u Splitu, a ni u zemlji. Umjesto njega, kontrolu štete preuzima - njegov šef. Puljak je osudio ispad svojeg suradnika i rekao da se Ivošević na neko vrijeme povlači iz javnog života.

- Zbog svega izgovorenog i izrečenog dogradonačelnik Bojan Ivošević i ja i svi suradnici nismo željeli samo javnu ispriku novinarki nego i najaviti korake koje ćemo poduzeti, ne da se izvučemo iz ove situacije nego da ovu situaciju popravimo i da sve greške popravimo u budućnosti, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Jer, "grešaka" je bilo i prije - Ivošević se verbalno sukobljavao s građanima zbog dodjele poslovnih prostora na pazaru. Na jednoj sjednici gradskog vijeća lupio je šakom o zid, iznosio je svojedobno antisemitska stajališta...

- Sigurno je riječ o temperamentu, o karakteru. Bojan Ivošević je u proteklom razdoblju bio jedan aktivist, vrlo aktivan na uočavanju svih nezakonitosti, bez straha je to komunicirao u medijima, vrlo žustro se obračunavao sa svim nepravilnostima i nezakonitostima i nešto je od toga još ostalo, navodi Marijana Puljak, saborska zastupnica Centra.

Pa će se to sada pokušati popraviti - dogradonačelnik će raditi na unapređenju svoje komunikacije.

- Ono što svi političari moraju zapamtiti, a to je nama jedna od osnovnih lekcija kad držimo taj trening za odnose s medijima, uvijek ih pitam: trebamo li se svađati s novinarima i uvijek im kažemo da ne, ističe Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću.

Ivoševićev ispad prema novinarki Slobodne Dalmacije, u kojem je, među ostalim, rekao da će joj se napiti krvi, osudile su novinarske i ženske udruge.

- Ne samo da je postupak koji graniči sa nekim kažnjivim radnjama nego je definitivno i pritisak na novinare i nacijelu jednu redakciju, rekao je Damir Petranović, predsjednik županijskog ogranka HND-a.

Ivošević na svojoj poziciji ostaje, obavljat će obveze kao zamjenik gradonačelnika, ali s javnošću neće komunicirati, a cijelim slučajem bavi se i Općinsko državno odvjetništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!