Epidemiologinja HZJZ-a objasnila kada se cijepljenje smatra neuspjelim

25.04.2021.

12:35

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik u podne/HRT/IMS

 Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a

Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Danas imamo tisuću 254 novozaražena, uz udio pozitivnih u broju testiranih od 18 posto. Stanje je bolje nego protekle nedjelje kada smo imali 25% novozaraženih više. Nažalost, s Covidom je preminulo još 39 oboljelih. Još neko vrijeme očekuje se jači pritisak na bolnice gdje se s COVID-om bori 2288 pacijenata, a 240 je na respiratoru.

Uspoređujući ovaj tjedan s tjednom prije, oko 2% je manje novozaraženih osoba, ali ukupno gledajući brojke su i dalje visoke, kazala je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, za Dnevnik u podne HTV-a. Ne može sa sigurnošću reći što je pred nama i hoće li brojke padati.

- Što se tiče cjepiva, sljedeći tjedan planira se preko 95 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, preko 21 tisuću doza Modernina cjepiva, također se očekuje i AstraZenecino cjepivo u dozama od preko 140 tisuća, kazala je, dodavši kako je trebalo doći i 12 tisuća doza prve isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, ali oni su smanjili isporuku na šest tisuća doza.

Na preko 700 tisuća doza utrošenog cjepiva, 58 osoba nakon primitka dviju doza zaraženo

Jučer je odjeknula vijest da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozitivan na koronavirus iako se cijepio dvjema dozama Pfizerova cjepiva. To je za njih očekivana pojava, kaže Kurečić Filipović.

- Naravno, očekivana u manjim brojkama kakve do sada i viđamo, dodaje. Naime, na preko 700 tisuća doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, samo je 58 osoba kod kojih je zabilježeno da su nakon primitka dviju doza bili laboratorijski potvrđeni PCR-om ili su razvili blage simptome, kazala je.

- To je vrlo mala brojka na ukupan broj utrošenih doza i to je nešto što nazivamo neuspjehom cijepljenja. Možemo ga računati negdje nakon dva tjedna od primitka obje doze. Ako se to doista dogodi, to prijavljujemo na obrascu za nuspojave kao neuspjeh cijepljenja. Znamo da cjepiva nisu 100% učinkovita i da možemo računati na takve slučajeve.

Od sutra počinje cijepljenje u tvrtkama.

- Djelomično smo već u petak započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika u Dubrovniku, krenuli smo i s cijepljenjem sigurnosnih službi - vojske, MUP-a. Nastavit ćemo s procjepljivanjem tih kategorija službi, ali isto tako tu će se uvrstiti i vatrogasci, kazala je poručivši da ono što i dalje gledaju kao prioritetno cijepljenje, a tiče se radnika organizacija, jesu prosvjetni i turistički djelatnici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!