Filipović kod Bolkovića: Prezirem lopovluk

21:01 / 14.04.2021.

Autor: Romano Bolković /1na1/HRT/D.D.

Filipović o svojem političkom programu

Filipović o svojem političkom programu

Foto: 1 na 1 / HRT

- Naši sugađani bi trebali moći vidjeti svaku kunu u proračunu i zašto je ona točno potrošena, jer je to novac sviju nas, rekao je Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba u HRT-ovoj emisiji '1 na 1' govoreći o svojem političkom programu i obnovi Zagreba.

Nakon Bandića utrka je velika, brojni su kandidati, mnogi žele biti gradonačelnikom.

- Kada se priča o bilo kojem projektu u gradu, percepcija je takva da se uvijek osjeti miris korupcije koji osjete čak i oni koji su zbog bolesti COVID izgubili njuh. Iz tog razloga važno je ponuditi novi model upravljanja gradom. Jedna osoba sama ne može napraviti ništa kad nema potporu drugih aktera u tom procesu, rekao je Davor Filipović.

- Mislim da se uz ozbiljan napor, želju i volju stvari ipak mogu promijeniti nabolje i to je ono što našem gradu treba. U životu sam sve radio pošteno, nemam nikakvih mrlja u karijeri, prezirem lopovluk i želim unormaliti stvari u našem gradu, kazao je Filipović.

Rekao je kako ima podršku premijera Plenkovića koji je već pokazao kako se znanjem, odvažnošću, kompetencijom stvari mogu mijenjati na bolje.

- Spreman sam zasukati rukave i jednim novim modelom upravljanja učiniti život građana boljim, zaključio je.

Voditelj Romano Bolković rekao je kako ljudi ne čitaju programe, nego da se vežu uz persone, te pitao Filipovića koje su najvažnije točke njegovog političkog programa.

Filipović je naveo: odgovorno upravljanje gradskim financijama, transparentna i uspješnija obnova grada i kapitalni projekti.

- Kada govorimo o odgovornom upravljanju financijama grada Zagreba, mislim da je to uvjet bez kojeg se ne može da bismo mogli razgovarati o bilo čemu drugome. Poznato je da je proračun Zagreba dugi niz godina u potpunosti devastiran, kazao je. 

Imovinske kartice svih pročelnika i direktora gradskih poduzeća

- Prošle godine u rujnu kada su financijski izvještaji pokazali manjak od milijardu i 300 milijuna kuna rekao sam da ako se napravi radikalan zaokret u upravljanju financija da ćemo doživjeti crnu sudbinu Detroita, američkog grada koji je 2013. godine bankrotirao, upozorava kandidat.

Treba trošiti koliko prihodinmo, što do sada nije bio slučaj, uvijek se trošilo puno više, dodao je.

- Postoji nekoliko načina kako podići transparentnost, jedan način je da se svaku potrošenu kunu u proračunu naši sugrađani mogu vidjeti, za što je točno potrošena, jer je to novac sviju nas, kaže Filipović

- Također ću inzistirati na uvođenju imovinskih kartica svih pročelnika u gradskoj upravi i direktora gradskih poduzeća, rekao je.

Filipović o svojem političkom programu

Filipović o svojem političkom programu

Foto: 1 na 1 / HRT

Obnova Zagreba od potresa

- Svi znamo da onih 10 sekundi potresa znači i 10 godina obnove. Da bi se naš grad uspješno obnovio bilo je potrebno donijeti zakon o obnovi. Zakon je prošao kroz dva čitanja i na kraju je velikom većinom usvojen. Ključ je, ponovno, pametno upravljanje financijama, zaključio je Filipović.

- Ono što kao gradonačelnik mogu napraviti da se direktno pomogne našim sugrađanima je da preuzmem plaćanje kamata na kredite onima koji su kredite uzeli kako bi obnovili svoju imovinu, dodao je.

Rekao je kako bi svi voljeli da je obnova išla bolje i brže, ali da je stvoren kvalitetan zakonski okvir koji je tu kako bi bili sigurni da sve bude pošteno i transparentno.

- Što se tiče suradnje s ravnateljem Fonda za obnovu nadam se da ću imati korektnu suradnju, ne vidim razloga da tako ne bude jer bi svima nama trebao biti interes da se svi sugrađani vrate čim prije u svoje domove, rekao je.

Filipović o svojem političkom programu

Filipović o svojem političkom programu

Foto: 1 na 1 / HRT

Gradnja tvornice cjepiva

Davor Filipović je komentirao svoje planove za gradnju tvornice cjepiva protiv koronavirusa, koju je najavio prije mjesec dana kao dio svoje kampanje.

- Uzimajući u obzir trenutak u kojem se nalazimo, tešku korona krizu i nedostatak cjepiva u cijelom svijetu, najavio sam gradnju tvornice cjepiva protiv koronavirusa. Takve tvornice su napravljene u Njemačkoj i Nizozemskoj, rekao je Filipović.

Na pitanje Romana Bolkovića zašto se odlučio na taj potez uzevši u obzir da će trebati mnogo vremena da bi se tvornica sagradila, dok se dobiju licence za cjepiva i dok se cijela proizvodnja upogoni, Filipović odgovara kako se cijeli proces može napraviti jako brzo.

- Postoji tehnologija da se to može napraviti kroz godinu dana. U Srbiji je najavljena gradnja iste takve tvornice i najavili su da će biti gotova do kraja godine. Stalni su upiti iz Europske unije tko može ponuditi proizvodne kapacitete. Mi imamo tradiciju cijepljenja od 1893., u ovom gradu je stvoren Sumamed, moja ideja je iskoristiti ovu krizu kao šansu da se pozicioniramo kao centar biofarmaceutske industrije, izjavio je Davor Filipović.

Dodao je kako je bio ismijan za svoju ideju, ali kako ne zna zašto svi misle da je uspjeh rezerviran za druge te kako on vjeruje u Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!