08:17 / 14.04.2021.

Autor: V.G./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

"U Zagrebu veća izlaznost nego na prošlim izborima"

Zagreb

Zagreb

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Mi volimo izlaznost objašnjavati kontekstualnim faktorima, ali ja inzistiram da su politički čimbenici važniji i mislim da će se to pokazati i na ovim lokalnim izborima. Oni su zgodan test jer imate puno različitih izbornih situacija, ne radi se o jednoj utrci i možete vidjeti vrlo napete, dinamične situacije. U Zagrebu bih očekivao veću izlaznost nego na prošlim lokalnim izborima, dok u nekim sredinama će možda biti i niža zbog toga što političke okolnosti nisu motivirajuće, rekao je profesor Dragan Bagić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" na temu lokalnih izbora.
- Na izlaznost prije svega utječe ponuda kandidata i politički čimbenici. Ako kandidati svojim nastupom ne motiviraju građane da izađu i glasaju za njih, nikakve druge okolnosti to ne mogu nadomjestiti. To treba uvijek imati na umu. Ako je situacija politički napeta, ako postoje kvalitetni kandidati, onda će izlaznost biti veća bez obzira na bilo kakve okolnosti. Ako ih nema, onda se može naći najobičnija sitnica da se ne izađe na izbore, dodao je profesor Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

- Velik je izazov za sve izborne stožere, pod 2000. do danas imamo problem s izlaznošću. U ovo vrijeme pandemije i gdje je jedna županija bila pogođena potresom, izvedba izbora će biti dobra, ali nije normalna situacija. Veliki je izazov za sve kandidate da motiviraju svoje biračko tijelo, rekao je komunikacijski stručnjak Željko Riha.

Riha je rekao kako kandidati u situaciji pandemije nisu iskoristili puni potencijal digitalnih kanala odnosno tek su početkom travnja krenuli intenzivnije u oglašavanje.

- Neki kandidati su krenuli rano, već i prošle godine najavili kandidaturu. U Zagrebu se dogodilo nešto što nitko nije mogao predvidjeti, to je poremetilo drugim kandidatima planove. Mnogi su predložili kandidate koji nema šanse, ali daje pojavnost stranci. Sad je slika u Zagrebu sasvim drugačija. Složio bih se s tvrdnjom da bi Zagreb mogao vidjeti puno veću izlaznost, rekao je Riha.

- Manje je skupova, ali više susreta građana s kandidatima putem digitalnih kanala. Kampanje moraju evolucijski doći na razinu da osluškuju građane, što biračko tijelo zanima oko kandidata i takve informacije prezentirati. Tako se treba voditi i kampanja, pogotovo za gradonačelnika, dodao je.

Novo miješanje karata

Bagić je rekao da su poruke kandidata prilagođene lokalnim sredinama te da ne vidi zajedničkog nazivnika.

- Imamo novo miješanje karata, tu mislim na četiri velika grada. U Zagrebu nema dosadašnjeg gradonačelnika, imate veliku borbu za plijen koji je sada ničiji, a do jučer je bio pod kontrolom jednog političkog aktera. U Rijeci nakon 21 godine vladavine jednog čovjeka on odlazi u mirovinu. U Osijeku i Splitu dosadašnji gradonačelnici se ne kandidiraju. U Slavoniji imate dosta rastresenu situaciju odnosima u unutar HDZ-a pa između HDZ-a i desne opozicije, što je nastavak miješanja karata koji je započeo izborima u srpnju. Što se tiče Dalmacije, imate pokušaj Mosta da povrati utjecaj na lokalnoj razini, rekao je Bagić.

Dodao je kako ovi lokalni izbori, za razliku od ranijih, mogu donijeti utjecaj povratno na nacionalnu politiku.

- Na ovim izborima, više nego do sada, s izuzetkom Zagreba, miješa se lokalna i nacionalna politika, dodao je.

Govoreći o utjecaju nezavisnih kandidata, Bagić je rekao da će na ovim izborima imati manje značajnu ulogu.

- Iz te kategorije izuzimam primjerice bivšeg HDZ-ovog dožupana u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji zapravo nije nezavisni kandidat. On formalno nastupa nezavisno. Ove izbore neće obilježiti nezavisni kandidati i liste. Lokalni izbori 2013. bili su obilježeni najezdom nezavisnih kandidata pa i 2017. Na lokalnoj razini ove će izbore obilježiti obnova stranačke politike, ali pri čemu ključnu ulogu neće više igrati samo HDZ i SDP nego imamo širu paletu stranaka, smatra Bagić.

Riha smatra da, unatoč pandemiji, birače zanima stabilnost i kontinuitet koji se ocrtavaju na nacionalnoj razini kako se država vodi.

- To zadovoljstvo tj. nezadovoljstvo će se prebaciti i na lokalnu razinu. Ovo je važan test i za trenutnu Vladu koja je prošle godine dobila povjerenje građana da vodi državu, rekao je.

Provedba izbora

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin rekla je da će HZJZ izdati preporuke za pojedine izborne procese.

- Sada je to prikupljanje potpisa. Bilo je već pitanja, obzirom na strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji, zatražili smo mišljenje HZJZ-a. DIP prilagođava procese aktualnoj epidemiološkoj situaciji te pojedine radnje organizira da ne budu onemogućene osobama. Donijeli smo obveznu uputu da i osobe koje su u samoizolaciji mogu dati potpis potpore pojedinom kandidatu na obrascu i takav potpis skeniran dostaviti predlagatelju. Isto tako i izjave o prihvaćanju kandidature za kandidate koji su u izolaciji i izborna povjerenstva će ovjeravati takve izjave, rekla je.

Lovrin je rekla kako im je potrebno više medijskog prostora kako bi biračima i kandidatima približili sva njihova prava i obveze te možda i na taj način utjecali na veću izlaznost.

- DIP je već pripremio i održao webinare za sve izborne sudionike. Prilagođavamo se kao i svi u društvu, dodala je.

Glasanje za one u samoizolaciji bit će kao i na prošlim izborima, istaknula je Lovrin.

- To je već testiran model. Tada je bila odluka Ustavnog suda da se i zaraženima mora omogućiti glasovanje i mi smo to riješili kao glasovanje putem druge osobe kao za osobe s invaliditetom ili bolesne, pojasnila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!