HDZ na Dobronićevu odluku ne gleda blagonakloni, SDP ga podupire

08.07.2022.

19:36

Autor: Nataša Ban/T.V./Dnevnik/HRT

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / HRT

Gubitak povjerenja u najbliže suradnike potaknuo je predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića na smjenu sudaca Damira Kosa i Marina Mrčele s dužnosti šefova odjela. Bile su mu neprihvatljive njihove izjave, među ostalim, izrečene na nedavnom okruglom stolu o izvansudskim sudačkim aktivnostima koje im donose dodatnu zaradu.

Izvansudske aktivnosti hrvatskih sudaca strše iznad prosjeka EU-a i treba podvući crtu, rekao je prije 4 dana predsjednik Vrhovnog suda na okruglom stolu govoreći o brojnim arbitražama sudaca. Neki od tih sudaca tako zarađuju, rekao je, i godišnju plaću.

Dobronićev zahtjev za bolju regulaciju takvih aktivnosti, već na skupu dobio je oštre kritike dvojice njegovih kolega s Vrhovnog suda, Damira Kosa i Marina Mrčele.

- Izašavši u javnost s ovakvim tezama na cjelokupni sudački korpus čiji ugled je objektivno narušen, često puta ne bez razloga, ovo je izlivena bačva prljave vode, rekao je Damir Kos, sudac Vrhovnog suda.

Obojica su jučer smijenjena - Marin Mrčela s dužnosti predsjednika Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije, a Damir Kos s dužnosti predsjednika Kaznenog odjela.


- Jedna reakcija na jedno potpuno ponašanje i govor na okruglom skupu, koji sam ocijenio da je ne samo ispod razine koja se očekuje od sudaca Vrhovnog suda, nego sam je ocijenio kao nekorektnu s obzirom na činjenicu da se radi o ljudima koji su u mojem najužem timu, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

- Mislim da je necivilizacijski da prije donošenja takve odluke meni osobno nitko ništa nije rekao, poručio je Kos. 

Hrvatski se pravni sustav mora europeizirati i to u praksi. Regulacije sudačke aktivnosti mora biti, kao što je i u Europskoj uniji, ističe Dobronić.

- Ili kompletna zabrana po uzoru na 70-80% zemalja koje kompletno zabranjuju sucima ili po uzoru na 20-30% zemalja koje dopuštaju sucima, ali ne neograničeno po svojoj volji nego uz prethodno dopuštenje, objašnjava Dobronić. 

Kos smatra da se o toj temi najprije trebalo razgovarati među samim sucima.

Dobronić pak u raspravu o regulaciji želi uključiti sve - od sudaca do Vlade i Sabora. No vladajući na njegove poteze ne gledaju sa simpatijom.

- Ono što mi je neprihvatljivo je to da su te smjene na najvišoj sudbenoj instanci u Hrvatskoj praktično došle zbog svojevrsnog verbalnog delikta, ističe Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

A SDP ga podupire.

-  Izvannastavne, izvanškolske aktivnosti ili kako god ih zvali, naših sudaca, su često stajale na putu njihovom kvalitetnijem radu tamo gdje ih građani plaćaju. Dobronić tome želi stati na kraj i u tome ima našu podršku, poručio je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Hrvatskom je pravosuđu, kažu mnogi i izvan oporbe, ionako je potrebna temeljita i velika promjena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!