Hoće li trgovci do petka spustiti neopravdano podignute cijene?

10.01.2023.

19:15

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hoće li trgovci do petka spustiti neopravdano podignute cijene?

Hoće li trgovci do petka spustiti neopravdano podignute cijene?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Premijer Andrej Plenković jučer je još jednom pozvao da se sve cijene u trgovinama, uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu vrate na razinu prije uvođenja eura. Svima je dao rok do petka, u suprotnom će država posegnuti za najavljenim mjerama poput ukidanja subvencija.

I desetog dana od početka primjene eura građani su šokirani neopravdanim dizanjem cijena hrane, ugostiteljskih i obrtničkih usluga. Obrtnici i trgovci i dalje tvrde da su cijene rasle u skladu sa zakonskom regulativom. Pozivaju Vladu koja je najavila mjere protiv neodgovornih da od njih odustane.

- Mislim da neke mjere koje bi išle na teret gospodarstva nisu dobre jer taman je gospodarstvo zadnjih godinu dana krenulo naprijed. Borimo se svi s inflacijom, rekao je Anton Trojnar, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da razumiju zabrinutost potrošača, ali da su cijene rasle prošlih godinu i pol i da to nije imalo nikakve veze s eurom.

"Članice HUP-Udruge trgovine poštuju pozitivnu zakonsku regulativu i nije bilo propusta u formiranju cijena prilikom prelaska na euro. Naš je stav od početka bio da, ako ima nepravilnosti, državna tijela ih trebaju detektirati i sankcionirati", stoji u priopćenju HUP-a.

Trgovci su optužili proizvođače i dobavljače za dizanje cijena i nove cjenike koje su im servirali od Nove godine.

- Trgovački lanci ovdje love u mutnom. Pravi put nije administrativno određivanje cijena, što nam najavljuje ministar gospodarstva, nego je pravi put regulacija onakva kakva treba biti u EU-u, rekao je Krešimir Kuterovac, Hrvatska udruga proizvođača svinja.

Ekonomisti ističu da Vlada nema previše alata da bi stala na kraj divljanju cijena. Jedna od mogućnosti je proširiti broj artikala kojima se zabranjuje povisiti cijenu te ukidanje subvencija za energente onima koji su povećavali cijenu robe.

- Dakako da postoji instrumentarij, počevši od onog koji već postoji, dakle, zaštita tržišnog natjecanja, zakon o zabrani nepoštenih poslovnih praksi u lancu opskrbe, imamo državni inspektorat, devizni inspektorat, istaknuo je Davor Banović, financijski savjetnik.

Inspekcijski nadzor zbog neopravdanog dizanja cijena traje posljednjih deset dana, a potrošačke udruge pozivaju građane da nepravilnosti prijave inspektorima. U međuvremenu im preostaje uspoređivati cjenike i kupovati ondje gdje je najpovoljnije.

Trgovački lanci i dalje tvrde da su konverziju proveli prema propisanom matematičkom pravilu zaokruživanja. Ako inspekcija utvrdi suprotno, bit će kažnjeni. Ostaje vidjeti koje će mjere u petak poduzeti Vlada kako bi zaustavila pad standarda građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!