Hodočasnici pristižu Gospi Ilačkoj

14.08.2021.

20:02

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/P.F./HRT

Ines Milanković javila se iz Ilače

Ines Milanković javila se iz Ilače

Foto: Dnevnik / HRT

Pred Gospom Ilačkom svake godine kleče tisuće hodočasnika. Noć prije dolaze u najistočnije hrvatsko svetište, nakon višesatnog pješačenja po najvišim temperaturama.

Iz Ilače se u središnji Dnevnik javila novinarka HRT-a Ines Milanković te izvijestila kako vjernici dočekuju blagdan Velike Gospe.

- Drugačiji su uvjeti, no tradicija je ostala ista. Euharistijska slavlja i ispovijedi odvijaju se na otvorenom uz poštivanje epidemioloških mjera. U crkvu je moguće ući, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera i bez dužih zadržavanja, rekla je Milanković.

Dakle, sve mise se održavaju na otvorenom, a vjernici u crkvu ulaze samo kako bi se nakratko pomolili kod gospina oltara. 

- Gospi Ilačkoj tijekom cijelog dana pristižu hodočasnici iz cijele Slavonije. Hodali su desetke kilometara po najvećem suncu uz temperature veće i od 35°C. Trenutačno ih je nekoliko tisuća i prenoćit će u dvorištu crkve gospe Ilačke gdje će svojim mislima, molitvama i zahvalama kraljici neba dočekati jutro, izvijestila je u Dnevniku Milanković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!