HRT je provjerio u kakvom su stanju zagrebačka skloništa

07:00 / 29.05.2022.

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT

Zagrebačka skloništa

Zagrebačka skloništa

Foto: Dnevnik / HRT

U mnogim našim gradovima prostori skloništa desetljećima su zapušteni, a neki su i u najmu. Od početka rata u Ukrajini često se postavlja pitanje tko je odgovoran za njihovo održavanje. U Zagrebu smo provjerili koliko se posljednjih mjeseci napravilo na njihovu uređenju.

"Ne možemo biti zadovoljni niti s brojem niti sa stanjem." - ovako je o skloništima govorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gradonačelnik u ožujku.

Od tada su ih, kažu iz Grada, uredili 35.

- Odrađeni su bravarski radovi, očišćene su stvari, demontaža nefunkcionalnog namještaja je napravljena, elektroinstalacije su obnovljene, rekla je Dinka Živalj, glasnogovornica Grada Zagreba.

Pa smo ponovno otišli u novinarsku inspekciju.

U skloništu na zagrebačkim Vrbanima odmah smo primijetili da očišćene podove, vreće s pijeskom i nove kutije s prvom pomoći, a ono što nedostaje su svakako madraci na ovim krevetima i iako u skloništu ima spremnika za vodu, oni su kao što možete vidjeti - prazni.

Nakon Domovinskog rata, najprije se 2000. ukinula obveza gradnje skloništa, a 2015. i pravilnici o upravljanju njima.

- To regulativom, znači zakonom ponovno treba vratiti pod nadležnost Civilne zaštite koje je sada pod MUP-om, pitanje je da li je najbolje rješenje da bude pod MUP-om, ili je po meni puno bolje rješenje da bude pod vojskom, rekao je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Država je tako odgovornost prebacila na gradove, gradovi na upravitelje zgrada, a stanari, kad treba platiti uređenje - često su nesložni.

- Jedni bi htjeli da se samo pomete prašina, drugi bi htjeli da se donese nešto malo vode, treći bi neki flaster i prvu pomoć stavili na zid. U svakom slučaju, nismo se mogli dogovoriti i odustali smo od bilo kakvog daljnjeg postupanja, rekao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada.

Mnogi Zagrepčani i ne znaju da je velika vjerojatnost da im se blizu doma nalazi sklonište. U Zagrebu bi se u slučaju da je potrebno u skloništa moglo smjestiti oko 170.000 ljudi, a u švicarskim gradovima - baš svi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!