HRT u Krškom: nuklearna elektrana radi punom parom

20.08.2022.

19:31

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT

Proizvodnja ni ubuduće ne bi smjela trpjeti

Proizvodnja ni ubuduće ne bi smjela trpjeti

Foto: Dnevnik / HRT

Nuklearna elektrana Krško za 40-ak dana kreće u redoviti jednomjesečni remont. Vlasnici nuklearke, Hrvatska elektroprivreda i slovenska GEN Energija, osigurali su za to vrijeme zamjensku struju iz drugih izvora. Sušno ljeto, kažu u Krškom, ne utječe na rad elektrane...

Oko 20 posto električne energije koja se potroši u Hrvatskoj, dolazi iz NE Krško. Ekstremno je sušna godina, pa je i Sava - izvor hlađenja nuklearne elektrane Krško - ekstremno niska. 


- U normalnom pogonu, kad je rijeka Sava dovoljno visoka, kompletnu otpadnu toplinu predajemo rijeci Savi. U ovim ekstremnim uvjetima niskog vodostaja Save i visoke temperature, veliku većinu te otpadne topline predajemo atmosferi kroz rashladne tornjeve, kaže Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško.


Rashladni tornjevi modernizirani su i prošireni 2008. Zato ove godine nije slučaj kao 2003., kada je zbog niskog vodostaja Save elektrana 93 dana radila smanjenom snagom.  


- Suočeni smo s dosta velikom sušom tijekom cijele ove godine. Međutim, unatoč tome je NE Krško ostao raditi punom snagom, kaže Mario Gluhak, tehnički direktor Nuklearne elektrane Krško.  


A osim što radi punom snagom, uz iskoristivost smanjenu za zanemarivih 1,5 posto, Krško otpadnom toplinom ne zagrijava Savu za više od 3 stupnja, kolika je zakonska granica.


- U principu nam je ova godina pokazala da su naši sustavi kapacitirani za ovakve uvjete, unatoč velikim sušama mi i dalje vozimo na punoj snazi, tako da smatramo da smo kao elektrana spremni i za dugotrajne uvjete suše, kaže Gluhak.


Pa proizvodnja ni ubuduće ne bi smjela trpjeti.  


Polovina proizvedene električne energije ondje dovoljna je da se opskrbi cijeli grad Zagreb. Tu opskrbu nedostatak oborina ove godine nije poremetio, a sada slijede i lakši dani.


- Same ove kiše koje su najavljene vjerojatno se neće osjetiti na protoku Save, međutim, dani su kraći, noći su hladnije i tamo negdje iza Gospe već osjećamo olakšanje, kaže Medaković. 


A građane bi više trebali zabrinjavati računi za struju koji će im početi stizati. Jer je cijena na tržištu i do 14 puta veća od proizvodne.


- Trenutna cijena na tržištu je 400 do 500 eura po megavat satu. Kako će se to odraziti na kućanstva, to ovisi o politikama određenih država, kaže Gluhak. 


A tu, nažalost, ne mogu pomoći inženjeri Krškog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!