Pobjeda danas sjaji diljem Lijepe Naše - od Dunava do Prevlake

05.08.2022.

14:33

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Pobjeda danas sjaji diljem Lijepe naše - od Dunava do Prevlake

Pobjeda danas sjaji diljem Lijepe naše - od Dunava do Prevlake

Foto: Dnevnik / HRT

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je diljem Hrvatske. Za sve koji su dali život za domovinu održani su mimohodi, zapaljene baklje, položeni vijenci. 

Vrijeme prolazi, ali sjećanja ne blijede, osjećaji još uvijek snažni. Tata je ponosan što sam danas pod hrvatskom zastavom, u Kninu je svoju priču počela Alica Stančin, kći poginulog hrvatskog branitelja.

- Tata je bio ponosan kad sam ispravno donijela jaja s placa, a kamoli ovo. On je tu, ja znam da je tu i da je gore i da me gleda i sa mnom je, naglasila je Alica Stančin

Sjećanja ne blijede

Pobjeda danas sjaji diljem Lijepe Naše - od Dunava do Prevlake.

Mimohodom od gradskog središta do spomen-obilježja pukovniku Predragu Matanoviću obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Petrinji. Na pulskim je ulicama održan 10. mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

Požega je također proslavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Izaslanstvo Osječko-baranjske županije i predsjednik Odbora za branitelje, kao izaslanik gradonačelnika, položili su vijence i zapalili svijeće ispred Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

I u Slavonskom Brodu izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. U Čakovcu "Pume" slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i stanovnici Bjelovara. 

Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije obilježen Dan pobjede

Jubilarnim 10. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije u petak je u Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, uz poruku pulskog gradonačelnika da se danas moramo boriti za društvo slobodnih i jednakih ljudi.

U mimohodu su, uz brojne branitelje sudjelovali istarski župan Boris Miletić, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule.

Mimohodu je prethodilo polaganje vijenaca na Gradskom groblju podno Centralnog križa i u Parku Franje Josipa na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti proslavljen je i u Vukovaru. Pobjeda u Oluji prognanim je Vukovarcima 1995. probudila nadu da će se vratiti svojim domovima.

- Bila je to neizmjerna sreća, prisjetila se predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata Svjetlana Dželalija Kovačić. 

Obilježavanje Dana pobjede diljem Hrvatske počelo je jučer. Baklje u čast braniteljima zapaljene su na Trsatskoj gradini, Krčkom mostu i u Metkoviću na Lučkom mostu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!