Ilija Jurić najbolji je mladi poljoprivrednik

21.07.2022.

Zadnja izmjena 18:39

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/T.D./HRT/Hina

Ilija Jurić

Ilija Jurić

Foto: Dnevnik / HRT

Ilija Jurić najbolji je mladi poljoprivrednik u 2022. Priznanje i nagradu od 25 tisuća kuna dobio je na Poljoprivrednoj konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista i eurozastupnice Sunčane Glavak. Žiri je bodovao posvećenost novim tehnologijama, ekološku održivost i tržišnu orijentiranost. 


Ilija Jurić iz Velike Kosnice (OPG Jurić) bavi se uzgojem jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja, a izabran je između 19 finalista. Nagradu mu je danas uručio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

"Buzz button" mu donio nagradu

Juriću je nagradu donio jestivi cvijet "buzz button", u slobodnom prijevodu gumb za zujanje. Uzgaja ga jedini u Hrvatskoj.


- Kad ga probate, nakon par sekundi osjetite lagano trnce u ustima, što je jako zanimljivo za koktele. Danas se jako koristi u koktelima, kaže Jurić.

Drugo mjesto i nagradu od 15 tisuća kuna dobio je Tvrtko Matijević iz Zagreba, koji izrađuje proizvode na bazi pčelinjeg otrova.

- Amerikanci i Kinezi za sat vremena na 10 košnica proizvode 1 gram otrova, a mi u Hrvatskoj na 10 košnica za 25 minuta proizvodimo između 3 i 4 grama pčelinjeg otrova, kaže.

Treće mjesto i nagrada od 10 tisuća kuna, prema glasovima stručnog žirija, pripala je Mladenu Cesarcu, koji proizvodi bučino ulje.


Pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista je Mirko Knežić iz Neretvanske doline, koji se bavi proizvodnjom povrća i voća.

- S kvalitetom proizvoda i količinom sam zadovoljan, s cijenom i to, još sezona nije gotova pa ne mogu reći kako će sve to biti, ali troškovi su dosta veći nego prijašnjih godina. Vidjet ćemo na kraju, rekao je.


Uz novčane nagrade, za tri najbolja mlada poljoprivrednika osigurana je financijska edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU-a.

Obećana izdašnija pomoć države

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je istaknuo kako je ovaj izbor dobar primjer sinergije države, proizvođača, poljoprivrednika i medija.

Podsjetio je kako se prošle godine na izboru najboljeg poljoprivrednika govorilo o svijetu koji se počeo mijenjati: tada je bio potres, korona je bila aktivna i činilo je da je to najgore. Sada godinu dana kasnije, osim zdravstvene ugroze, tu je agresiju Rusije na Ukrajinu i klimatske promjene, rekao je.

Požari, suše, uništavanje poljoprivrednih zemljišta, objekata je ono s čime živimo i živjet ćemo u idućim godinama, kazao je Jandroković te dodao kako je bitka za egzistenciju, zapravo ono što smo mislili da je samo po sebi prošlost, sada prioritet. Hrana, voda i energenti uskoro bi, kako je rekao, mogli postati privilegija.

Poljoprivreda postaje više nego strateška grana, ona je temelj stupova svake države, kazao je te naglasio važnost uloge mladih poljoprivrednika.

Na dodjeli nagrada mladim je poljoprivrednicima obećana izdašnija pomoć države.


- Mladi poljoprivrednici provode strukturnu preobrazbu hrvatskog sela. Njima trebaju dohodovne potpore, njima treba sigurnost, oni će ih i dalje imati, trudit ćemo se i u većoj mjeri nego do sada, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Poljoprivredu su oduvijek nosile inovacije i nove prakse, tako će biti i u budućnosti, kazala je.

Iznijela je da je u Hrvatskoj aktivan 24.591 mladi poljoprivrednik ili 14,4 posto, što je više nego prosjek EU. Cilj je, kako je kazala, prijeći 20 posto.

Glavak je istaknula kako je poljoprivreda okosnica europskog i hrvatskog gospodarstva, a mladi poljoprivrednici su prepoznati kao nositelji promjena.

Trendovi se, kako je navela, mijenjaju nabolje - kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima.

- U vremenu pojačane inflacije, protiv rastućih cijena možemo se boriti i povećanjem vlastite poljoprivredne proizvodnje te poticanjem malih proizvođača, istaknula je Glavak te dodala kako možda nije primjereno ali izgovorit će - "trendi je i seksi baviti se poljoprivredom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!