Hvarani pokrenuli peticiju za bolju povezanost s kopnom

09.03.2023.

07:00

Autor: Anita Markovina Radnić/Maja Zrnić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Trajekt za Hvar

Trajekt za Hvar

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Trajekt je jedini način prijevoza za stanovnike dalmatinskih otoka. Iako se ljeti linije utrostručuju kako bi se prevezli brojni turisti, zimi linije za domaće padnu na jedva nekoliko u danu. Tako stanovnicima Hvara često nedostaje linija da bi, primjerice, došli do liječnika i obavili pregled. Hvarani su se organizirali i pokrenuli peticiju za bolju povezanost s kopnom. 

Hvaranima je prekipjelo! Od Vlade traže stalnu liniju u 11 sati iz Splita; trajektnu ili katamaransku - svejedno. Bolesni, stari i nemoćni, kažu, na kopnu obave pretrage, a onda čame u luci čekajući trajekt u 14.30! 

- Idete na kemoterapiju i primite kemoterapiju koja traje par sati i uništava čitav organizam i sad vi morate tamo provest tri, četiri sata čekajući trajekt. To je katastrofa, naglašava Ivan Marijan, Zastražišće.

- Zbog bolesti u obitelji prisiljena sam često putovati u Split radi terapija i svega. Naravno da bi nam bilo lakše da imamo više linija, govori Merilin Lavić, GI „Za otok”.

Peticiju Građanske inicijative "Za otok" zasad je potpisalo više od dvije i pol tisuće ljudi iz Hvara, Starog Grada, Jelse, Vrboske, Gdinja i Zastražišća, što je petina stanovnika otoka.

- Kad vi spomenete otok Hvar, doživljava vas se kao sunce, more, ljeto, šljokice, kokteli, a na otoku se živi cijelu godinu, i to je ljudima koji tu dođu ljeti kao turisti, teško razumjeti da mi zimi spadnemo na tri linije, da smo građani drugog reda, istaknula je Ana Kordić Galić/GI „Za otok”.

Jedinice lokalne samouprave su uz njih, ali službeno ih podržava jedino Stari Grad.

- Već su ostvareni nekakvi kontakti i vjerujemo da dio zahtjeva inicijative, a i potreba stanovnika otoka Hvara već sada mogu biti ispunjeni, uz malo dobre volje od strane agencije i Jadrolinije, već do početka turističke sezone, naglašava Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada.

No, pitanje je hoće li se to i ostvariti jer građani traže i da katamaran iz Splita u 16 i 30 polazi svaki dan, a ne samo petkom, za što suglasnost moraju dati sve luke ticanja. Žele i bržu plovidbu, a to znači veću potrošnju goriva i veće troškove, koji su prošle godine za 50 državnih linija s 350 narasli na 500 milijuna kuna! 

- Uvijek jedinice lokalne samouprave mogu predlagati dodatne katamaranske i dodatne trajekte kao veću učestalost prijevoza, međutim, onda u svojim proračunima moraju osigurati sredstva da bi to isto podmirili. Naravno, uvijek se može razgovarati i vidjeti na koji način izići u susret otočanima, rekla je Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski promet.

A Hvarani su za razgovore i pregovore - itekako spremni! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!