Splitsko područje dobiva pročistač na izvoru Jadra

14.12.2022.

17:28

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Splitsko područje dobiva pročistač na izvoru Jadra

Splitsko područje dobiva pročistač na izvoru Jadra

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ukinuta je preporuka prokuhavanja vode za malu djecu, starije i bolesne na splitskom području. Zbog velike količine oborina voda je bila - zamućena. Dugogodišnji problem riješit će se pročistačem na izvoru Jadra - izvođač radova bit će odabran već u siječnju!

Mutna i nabujala - takva je rijeka Jadro na izvoru nakon velikih kiša.

Ali, ovo je i jedna od najvalitetnijih pitkih voda u Europi.

- Međutim, zbog tih nekoliko dana poslije obilnih kiša zna se dogoditi da je parametar mutnoće povišen. Nije lijepo vidjeti u čaši, ali svi mikrobiološki i kemijski parametri pokazuju da je za piće, ističe tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Njezino prokuhavanje za osjetljive skupine uskoro će postati stvar prošlosti. Na lokaciji u blizini izletišta u Solinu gradit će se pročistač.

- Pročistač zasigurno mora pomoći! Pročistač je nešto što nema alternativu, on će biti izgrađen, intencija je svih tristo šezdeset pet dana u godini da ljudi imaju čistu, bistru vodu, ističe tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Nakon idejnoga rješenja, studije izvedivosti, geomehaničkoga i eleborata zaštite okoliša i još mnogo dokumenata, napokon je potpisan ugovor o pravu građenja na šumskome zemljištu s Ministarstvom poljoprivrede. A imat će se što i graditi.

- Zamislite nogometno igralilište, takav je obuhvat, dakle, jedna velika, složena građevina i među prvima i po pitanju tehnologije i standarda koji će biti na ovom području. Ono što očekujemo je da se natječaj sada okonča u siječnju 2023. i da se izabere izvođač radova, rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Procjenjuje se da će gradnja golemoga objekta stajati više od 133 milijuna kuna, a 70 posto cijene sufinancirat će Hrvatske vode. Radovi bi trebali biti gotovi godinu i pol nakon početka gradnje, a to će za 400 000 građana značiti bistru vodu u slavinama - stalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!