Ukinuta odluka o poskupljenju javnih površina, ugostitelji razmišljaju o tužbama

09.12.2022.

17:37

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Ugostiteljski objekt u Splitu

Ugostiteljski objekt u Splitu

Foto: HTV / HRT

Visoki upravni sud ukinuo je odluku splitskog gradonačelnika Ivice Puljka kojom je u središtu Splita, od travnja, i za sto posto poskupio najam javnih površina. Konačnu odluku o tome ipak je trebalo donijeti Gradsko vijeće. Ugostitelji smatraju kako su oštećeni i razmišljaju o tužbama.


Metar četvorni za štekate u središtu Splita od travnja je skuplji za 100 posto.


- Cijena je takva kakva je, formirana je od strane grada i to je sve, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Josip Božić, ugostitelj.


Ali odluku je donio gradonačelnik Ivica Puljak, sam, bez Gradskog vijeća, pa ju je Visoki upravni sud ukinuo. Da će se to dogoditi, prve ljude grada upozoravala je gradska vijećnica MOST-a Ivana Ljulj, ali je nisu poslušali.


- Upozorila sam ih, predočila sam im sudsku praksu Visokog upravnog suda po kojoj su slične odluke ukidane već ranije, zato sam inzistirala na tome da to odmah ide na Gradsko vijeće, istaknula je. 


Ići će i to već na sljedećoj sjednici, 14. prosinca. Dogradonačelnik Bojan Ivošević ističe kako Puljkovu odluku sud nije poništio nego ukinuo, a to znači da nema retroaktivnog postupanja i da su svi ugovori s ugostiteljima legalno naplaćeni.


- Mnoge odluke jedinica lokalne samouprave se kasnije utvrde da nisu u skladu sa zakonima. Grad Split je radio kao i dosad, znači već duže od desetljeća na ovakav način. Nitko nikada nije problematizirao gradonačelniku Baldasaru, gradonačelniku Opari, kao i brojnim drugim gradovima u Republici Hrvatskoj. Ako je problem, Split će prvi promijeniti, ali očekujem da pravila vrijede za sve ista, kazao je Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita.


Ohrabreni odlukom suda, dio ugostitelja razmišlja o tome da tuži grad.


- Nisam stručan s pravne strane da to komentiram, stvar je valjda pravnih službi koje će nastaviti dalje poduzimati što bude trebalo, rekao je Božić.


No, nije tako jednostavno. Podnesu li tužbe, neće moći potpisati nove ugovore o najmu jer grad sa strankama u sporu ne posluje.


- Svatko od njih će sasvim sigurno sa svojim pravnim zastupnicima procijeniti ima li ili ne osnova za takvo nekakvo postupanje. Radi dobrobiti grada ja se iskreno nadam da do toga neće doći, rekla je Ljulj. 


Ivana Ljulj očekuje da vodstvo grada nađe rješenje za izlaz iz situacije, koju su, ističe, nepoštivanjem pravne procedure, sami zakomplicirali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!