U Splitu je sve više kazni za nepropisno parkiranje

27.11.2022.

07:04

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Nedostatak parkirnih mjesta u Splitu

Nedostatak parkirnih mjesta u Splitu

Foto: HTV / HRT

Ovih dana sve više Splićana pod brisačima na automobilu pronalazi upozorenje ili kaznu za nepropisno parkiranje. Parkirališnih mjesta u Splitu kronično nedostaje, gradnja planiranih garaža u nekoliko četvrti kasni, pa građani parkiraju gdje stignu.


Kazna za nepropisno parkiranje šokirala je gospodina Igora, a da ne bi jadikovao sve je okrenuo na šalu. 


- Ljubavno pismo, koliko je teško to ljubavno pismo? 500 kuna, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Igor Vlaović.


Stanari ovdje parkiraju pola stoljeća, unatoč jasnoj zabrani parkiranja. Nemaju, kažu, izbora. Na mjestu gdje je bilo predviđeno parkiralište sagrađena je pošta, a na alternativnoj lokaciji nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.


- Baš ova naša tri ulaza 33, 35, 37, nema parking mjesta i parkiramo se na ulici. Nikad ništa, odjednom sada kazna, kazao je Petar Živaljić.


- Tko to stavlja kazne, njega bi trebalo kazniti, rekla je Tonka Miljak.


Gradska vijećnica Ivana Zelić Relata predlaže da se znakovi zabrane uklone, a na strani građana je i SDP, iako je u neformalnoj koaliciji s vladajućima.


- U suradnji s našim građanima smo ponudili rješenje, predali prometni elaborat koji bi barem dio ovih problema riješio, međutim, nažalost, još nemamo odgovor, istaknula je Ivana Zelić Relata, gradska vijećnica (HDZ).


- Smatram da je kazna zadnja mjera, ljudima se treba omogućiti način kako će i gdje će parkirati, naglasio je Damir Barbir, gradski vijećnik (SDP).

Iste muke i na Sućidru, u četvrti koja ima stanovnika koliko i Omiš. Samo na ovoj cesti najmanje je 130 vozila svaki dan u prekršaju, zasad su dobili samo upozorenja, a kazni se ne boje.


 - Za što će mi dat parking kaznu? Što parkiram 100 metara od svoje kuće, 200, 400? Za što? Ne znam, rekla je Ivona Bogetin.


- Neka dođe gradonačelnik u 8 sati navečer pa neka vidi što je to. Nema šanse parkirati, istaknuo je Vlade Stipetić


Garaža u Krležinoj ulici, izgrađena prije nekoliko godina, nije dovoljna, a za gradnju nove u Perivoju Ane Roje nema novca. 


- Samo treba građevinska dozvola, odriješiti kesu jer na ovakav način nećemo postići efekt reda, već još većeg kaosa i nereda, naglasio je Miljenko Morić, bivši predsjednik GK Sućidar.


Dogradnja triju i gradnja šest novih javnih garaža u Splitu, čini se, još je daleko od realizacije. Na Sućidru zato razmišljaju o prosvjedu i blokadi Vukovarske ulice.


- Poručujemo gradu s ovog mjesta da stvori preduvjete i onda ide eventualno u kažnjavanje onih bahatih koji ne poštuju propise, rekao je Rino Petrić.


Dogradonačelnik Bojan Ivošević nije želio ništa reći, poručuje da neće komentirati pojedinačne slučajeve građana koji krše zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!