Novo prekoračenje graničnih vrijednosti arsena i nikla u zraku u Splitu

17.04.2023.

18:03

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Arsen je prvi put zabilježen i u središtu grada

Arsen je prvi put zabilježen i u središtu grada

Foto: HTV / HRT

Novo prekoračenje graničnih vrijednosti arsena i nikla u zraku u Splitu! Odakle onečišćenje dolazi i dalje se ne zna. Stanovnici Brda traže da se potencijalno opasna troska što prije ukloni iz Sjeverne luke i da inspekcije napokon reagiraju. Da sve bude i gore arsen je prvi put zabilježen i u središtu grada!


Magnet privlači metale u troski ovim malim pokusom stanovnici sjevernog dijela Splita žele dočarati što svaki dan brišu s prozora, što udišu i jedu kad zapuše bura.

Sve je lošije, kažu; a to dokazuju i najnoviji rezultati. Vrijednosti arsena i nikla u zraku prekoračene su - u četiri dana od petnaest, koliko su mjerenja trajala. A što tek bilo, pitaju se, da se mjere čestice željeza ili analizira bakrena ruda.

- Sad je jasno da treba ukloniti sva moguća onečišćenja iz luke i cijele okolice, što god to bilo i onda raditi analize i doznati odakle je bilo onečišćenje, da se to ne bi ponovilo, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Nenad Kunac, Ekološko-građanska inicijativa "Za čišći zaljev". 

No izvor onečišćenja još nije utvrđen. 

- Zbilja je nejasna ova jedna pasivnost Državnog inspektorata da imamo evidentno mjerenja da dolazi do prekoračenja, na godišnjoj razini, ali evo sad već drugog kvartala, a da oni apsolutno ne reagiraju, kazao je Bojan Ivošević, zamjenik splitskog gradonačelnika. 

Hitno djelovanje 


Za hitno djelovanje je i Nenad Periš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Mislim da je bolje reagirati odmah, pokušati vidjeti u čemu je problem i riješiti ga na početku, mislim da je jednostavnije, istaknuo je Nenad Periš voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke, NZJZ SDŽ-a. 

Povišene vrijednosti ukupne taložne tvari pa tako i metala, kaže, posljednji su put zabilježene davno, dok je u Kaštel Sućurcu punom parom radila željezara. Veliku količinu arsena, ističe, prvi put nekidan su otkrili usred grada na Gripama. 

- Veću od uobičajene, koja je 0,5 za arsen, sad smo u jednome slučaju našli 4 i nešto, rekao je Periš. 

Direktor Luke Split kaže da rezultate analize troske očekuju najkasnije preksutra, a petrolkoksa do petka, i uvjerava nas kako se, bez obzira na ishod, takav teret više neće rasipati uokolo.

- S ovoga prostora otvorenog skladišta će se troska ukloniti u zatvoreno skladište. Tako je planirano. Kroz šesti mjesec, to jest ići će kamionima kod klijenta, a novi brod će ići u zatvoreno skladište, kazao je Filip Rogošić, direktor Luke d.d. Split.

Stanovnici Brda ne mogu čekati


Stanovnici Brda ne mogu čekati; žele da to bude odmah. 

- Mislim da institucije trebaju odraditi svoj posao i saznati o čemu se radi, zaključuje Kunac. 

Iz Državnog inspektorata su nam kratko odgovorili da je inspekcijski nadzor u tijeku - te zato o detaljima još ne mogu govoriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!