Reakcije iz Obrtničke komore: Kazne neopravdane i neprihvatljive

02.02.2023.

17:00

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Frizerski salon

Frizerski salon

Foto: HTV / HRT

Velik broj kazni zbog poskupljenja nakon uvođenja eura ispisano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oštre reakcije stižu iz županijske Obrtničke komore. Smatraju da su kazne neopravdane i neprihvatljive. Obrtnicima nude besplatnu pravnu pomoć u pisanju prigovora. 

Pere, šiša, fenira i sve uredno plaća, i zato su predsjednicu Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri Udruženju obrtnika Split Ljiljanu Subašić neugodno iznenadile kazne frizerima, kozmetičarima i pedikerima zbog dizanja cijena nakon Nove godine. Nisu male, iznose od 660 do 930 eura. 

- Smatramo da to nije u redu. Jednom obrtniku zaraditi 5, 6 tisuća kuna je danas teško jer mi radimo svojim rukama i mi ne prodajemo proizvode, nego nudimo uslugu. Uloženi su prigovori, a koliko ja znam, nitko još nije platio kaznu, rekla je.

Povećanja cijena gotovo su beznačajna, tvrdi, a razlog u većini slučajeva nije uvođenje eura, nego uobičajeno ažuriranje cijena u siječnju.   

Kaže da je riječ o poskupljenju od ni 0,50%. 

- Dizanje minimalne bruto plaće, dizanje doprinosa za obrtnike, argumenti drugi su da su nekima poskupjeli najmovi poslovnih prostora, knjigovodstveni servisi, tako da svaki subjekt ima svoj opravdani razlog, dodaje.

Na muke svojih članova reagirala je Obrtnička komora. Smatraju kako za ovako drastične kazne nema razloga.

Ivan Gotovac
, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, ističe da treba nagraditi onoga tko ide otvoriti obrt i da obrtnici nisu prevaranti, nego žele raditi za sebe i svoju obitelj.

- Ima, mislim, u svakom žitu kukolja, tako i kod nas, ali većina su naši kolege obrtnici, koji su časni i pošteni, kaže. 

Gotovac ističe da je cijena usluga hrvatskih obrtnika među najnižima u Europskoj uniji. One koji su dobili kazne poziva da se jave kako bi im prigovore napisali odvjetnici i poručuje im da se ne brinu, platit će ih Komora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!