20:29 / 18.06.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Obnova Zagreba: Mobilni timovi dolaze u pomoć

Obnova Zagreba: Mobilni timovi dolaze u pomoć

Obnova Zagreba: Mobilni timovi dolaze u pomoć

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić sastali su se kako bi razgovarali o obnovi nakon potresa. Mobilni timovi za pomoć pri ispunjavanju zahtjeva za obnovu, pregledi statičara, procjene oštećenja, bile su neke od tema, a komentirali su i uhićenja u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu.

Neki građani još nisu predali zahtjev za pomoć u obnovi. Grad će stoga na teren ubrzo uputiti mobilne timove za pomoć u prikupljanju dokumentacije. Tomašević je ukazao na vrlo, kako kaže, banalan problem - ljudi jednostavno ne znaju ispuniti zahtjev.

Dosad je zaprimljeno 11 400 zahtjeva, a Fond za obnovu dobio je samo 20 odluka. One, po Zakonu, stižu iz Ministarstva graditeljstva, koje je, kaže Vanđelić, trenutačno usko grlo u procesu.

- Kad napravite elementarnu matematiku, s 11 400 zahtjeva, da bi do kraja godine te zahtjeve obradili, svaki dan bi trebalo dolaziti 80 odluka. Dakle, 80 odluka dnevno. Ovog trena, zadnja tri tjedna, mi dobivamo jednu do dvije odluke tjedno, rekao je.

Za 10-ak dana bit će, tvrde, pregledane sve oštećene zgrade, a ubrzano se traže i lokacije za skladištenje stvari građana čiji će se domovi obnavljati te za odlaganje sve većih količina građevinskog otpada.

- Već je neke stvari indirektno Grad Zagreb s državom rješavao, posebice kad govorimo o skladištenju i recikliranju otpada. Imali smo vrlo konstruktivan sastanak prošli tjedan, i mislim da ćemo u rekordnom roku od 2 tjedna riješiti lokaciju, što mislim da se dosada još nije dogodilo, kazao je Tomašević.

Dotaknuli su se i uhićenja u GSKG-u. Neka to bude poruka, kažu, svima onima koji misle nezakonito profitirati na obnovi.

- Ukoliko se utvrdi da je netko zloporabio svoj javni položaj da bi sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist, i to upravo na obnovi nakon potresa, za mene je to jednako kao ratno profiterstvo, rekao je.

Vanđelić misli da će ta akcija pripomoći raščišćavanju situacije oko obnove i onemogućiti da se ubuduće rade akcije koje su potpuno neshvatljive i neprimjerene, pogotovo u ovakvim situacijama.

Kadrovske promjene u GSKG-u, kaže Tomašević, nisu u njegovoj, već u ingerenciji Zagrebačkog holdinga. Upravo je zato, poručuje, imenovao nove čelne ljude, kako se afere poput ove ubuduće ne bi događale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!