Kovač: Balkanski kartel jak, ubaci 60% ukupne količine kokaina na tržište EU-a

07.06.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a

Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a

Foto: Dnevnik / HRT

Policija je objavila detalje velike zapljene kokaina u riječkoj luci. Riječ je o 745 kilograma droge vrijedne oko dvadeset milijuna eura. Kokain je stizao u različitim pošiljkama, i to iz južnoameričkih zemalja, Kolumbije i Bolivije. Krajnje odredište bile su zemlje zapadne Europe, a kokain je u kontejnerima otkrio službeni pas. 


Europa je jedinstveno tržište


Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je uzlazni trend krijumčarenja droge u Europi doživio svoju ekspanziju zadnjih desetak godina.

Vrhunac je bio početak 2021. i 2022. godine. Europa ima veliki broj stanovnika, te je jedinstveno tržište.

Stoga su organizirane kriminalne skupine shvatile su da će povećanjem ponude kokaina u Europi ostvariti profit koji ne mogu ostvariti u drugim zemljama. 


Najveće količine droge krijumčare se kroz velike luke zapadne Europe


Hrvatska još nije zemlja kojoj se krijumčari velika količina droge. Najveće količine droge krijumčare se kroz velike luke zapadne Europe.

Pošiljka je došla iz nekih država Latinske Amerike. No, konačan cilj krijumčara je bila zapadna Europa. Hrvatska jednostavno ne može apsorbirati toliku količinu kokaina.

Schengen nosi mnoge benefite, ali i sigurnosne izazove


Kovač je naglasio da Schengen nosi mnoge benefite, ali i određene sigurnosne izazove. Sam proces pristupanju Schengena nije došao preko noći, već je trajao neko vrijeme.

Hrvatska se za takve situacije dobro pripremila, te je učila od drugih zemalja koje su prošle taj proces. Na godišnjoj razini Hrvatska uhićuje 900 do 96 počinitelja krijumčarenja migranata.

Balkanski kartel je dosta jak


Kovač je rekao da je Balkanski kartel dosta jak. Procjene Europola kažu da oni odgovorni za šezdesetak posto ukupnih količina koje se plasiraju na europsko tržište, prvenstveno se radi o kokainu.

To je ogroman postotak. Hrvatska radi jako dobar posao što se tiče tih krijumčarenja. 

Trendovi konzumiranja droge se mijenjaju


Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač naglasio je da se trendovi konzumiranja droge mijenjaju.

Broj konzumenata heroina se smanjio. No, marihuana je tradicionalno prisutna.

Marihuana se plasira na tržište znatno veće snage. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!