Maturanti završili s prvim dijelom ispita iz hrvatskog jezika

26.06.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: Dominique Bratović-Vela/Irena Košar/Dnevnik/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Više od 29 tisuća pristupnika pisalo je prvi put jedinstveni ispit iz drugog obveznog predmeta na državnoj maturi, hrvatskog jezika. Danas su pisali ispit i sažetak teksta, a sutra je na rasporedu esej, koji se od ove godine ponovno boduje za prolazak na maturi. Državna matura završava u srijedu ispitima više i niže razine iz matematike.Za Dnevnik HTV-a javila se novinarka Dominique Bratović-Vela.

Sažetak teksta novost je na maturi, a reakcije su podijeljene: nekima je bilo lakše, nekima teže. Sutra ih očekuje esej, a ove godine za pripremu imaju samo 4 djela iz lektire, što je  najmanje dosad.

- U srijedu ih čeka matematika, ovo je zaista naporan tjedan za maturante, rekla je Bratović-Vela.

Podsjetimo, istaknula je, ovo je generacija koja je u 1. razredu imala štrajk profesora, nakon toga pandemiju COVID-a i online nastavu u manjoj ili većoj mjeri, tek ova posljednja školska godina protekla je bez ograničenja i mjera, na nastavi u školi pa će biti zanimljivo vidjeti koliko su uspješno svladali gradivo.

Konačni rezultati mature bit će poznati 19. srpnja. 

- Spremila sam se za esej, još imam jedan dan. Malo je teže sada kada ulazi u prolaz, bilo bi lakše da ne ovisimo o tome, ali spremna sam, rekla je Liv, maturantica iz Rijeke. 

- Bilo je jako uspješno, ja se zbilja nadam najboljem rezultatima. Naravno, bilo je stvari koje nisam znao. Međutim, većinu sam znao. Inače, mislim da imam talenta za hrvatski jezik, kazao je Robert, maturant iz Zagreba. 

U srijedu je na rasporedu posljednji ispit državne mature, onaj iz matematike.

- Bilo bi nam draže da imamo razmaka između hrvatskog i matematike, ali kako je tako je, što smo imali naučiti, naučili smo, rekla je Liv, maturantica, Rijeka. 

- Nema druge, što ćemo, moramo to sve napisati, tako je raspoređeno, ali imali smo dosta dugo sad vremena nakon engleskog, objasnila je Marjeta, maturantica, Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!